Preşedintele Republicii Moldova l-a desemnat pe ministrul de Externe Iurie Leancă prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
:eful diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă, a fost propus la funcţia de premier. FOTO Arhivă
:eful diplomaţiei moldoveneşti, Iurie Leancă, a fost propus la funcţia de premier. FOTO Arhivă

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Iurie Leancă la funcţia de premier al Republicii Moldova. Astfel, Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a forma noul Guvern şi pentru a convinge deputaţii să-l voteze.

„În cadrul consultărilor cu fracţiunile parlamentare, domnul Iurie Leancă a fost propus de către Partidul Liberal Democrat pentru această funcţie. Reprezentanţii celorlalte fracţiuni parlamentare au recunoscut dreptul PLDM de a propune un candidat pentru funcţia de premier. PCRM nu a participat la consultări. Potrivit Contituţiei, Iurie Leancă are la dispoziţie 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate. Noul cabinet de miniştri va avea sarcina să continue politica de integrare europeană, iar pe plan intern să pună în aplicare reformele democratice convenite cu UE“, a declarat preşedintele în cadrul unui briefing.

Totodată, şeful statului a făcut un apel către deputaţi. „Fac un apel către Parlament şi deputaţi să se pătrundă de importanţa momentului şi să voteze un nou Guvern pentru a readuce stabilitatea în ţară şi pentru a continua dezvoltarea Republicii Moldova“, a mai declarat Nicolae Timofti. 

Iurie Leancă este absolvent al Institutului de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova. Cariera diplomatică şi-a început-o în 1986 când s-a angajat în cadrul Ministerului de Externe. Din 1993 până în 1997 a deţinut funcţia de ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii.  Între 1999 şi 2001 a fost viceministru al Afacerilor Externe. Din 2009 exercită funcţia de ministru de Externe.

Începând cu data de 23 aprilie, Iurie Leancă, este şi premierul interimar al Republicii Moldova, după ce Curtea Constituţională i-a interzis şefului său de partid, Vlad Filat, să ocupe acest post.

Guvenul Vlad Filat a fost demis la 5 martie, după ce moţiunea deputaţilor PCRM a fost votată în Parlament. Căderea Cabinetului de Miniştri a fost legată de scandalul de la vânătoarea din Pădurea Domnească şi de denunţarea, la 13 februarie, a acordul AIE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite