Președinta Maia Sandu, apel la primari pentru aderarea la UE: Să transformăm toată Moldova într-o țară europeană

0
Publicat:

Președinta Sandu a declarat că primarii au un rol esențial în dezvoltarea comunităților, astfel încât să fie îmbunătățite condițiile de trai, iar Republica Moldova să fie transformată într-o țară europeană, apelul fiind făcut către peste 580 de primari din diferite colțuri ale țării care au participat sâmbătă la Forumul Primarilor de la Chișinău.

La Chișinău a avut loc Forumul Primarilor. FOTO: Presedinte
La Chișinău a avut loc Forumul Primarilor. FOTO: Presedinte

„Obiectivul nostru comun este să creăm comunități puternice, unite, să îmbunătățim condițiile de trai acasă și să transformăm toată Moldova, sat cu sat, oraș cu oras, într-o țară europeană, cu o viață trăită în bunăstare și în bună înțelegere”, a declarat Maia Sandu, menționând că ,,autoritățile fac pași concreți pentru a construi o țară europeană, iar primarii au un rol cheie în dezvoltarea comunităților, inclusiv din perspectiva accesării de fonduri”.

Un discurs a avut și premierul moldovean, Dorin Recean, care a susținut că Guvernul pe care-l conduce colaborează cu administrația publică locală în vederea identificării celor mai eficiente soluții pentru îmbunătățirea vieții oamenilor din întreaga țară.

„În efortul nostru de a construi Europa la noi acasă, avem nevoie de parteneri de încredere la nivel local, de primari onești, responsabili, care să ne ajute să aducem bunăstare în fiecare casă. Ne vom concentra împreună la generarea mai multor venituri la nivel local care vor ajuta la îmbunătățirea serviciilor sociale oferite de primării. Tot împreună, vom explica oamenilor care sunt beneficiile integrării europene - acestea se reflectă în condițiile de trai și de învățământ, în posibilități de dezvoltare pentru familii tinere, în stimularea activității economice pentru întreprinzători și crearea locurilor de muncă”, a spus Dorin Recean. 

Majorarea salariilor

În același timp, șeful Cabinetului de miniștri a anunțat că vor fi majorate salariile primarilor, viceprimarilor și secretarilor de consilii, dar și va fi lansat un nou apel pentru programul „Satul European”.

„Acest program este cel mai bun exemplu despre cum aducem Europa la noi acasă: construim drumuri, iluminat stradal, apeducte, sisteme de canalizare, reparăm și restaurăm școli și grădinițe”, a conchis Dorin Recean.

 Evenimentul, cu genericul „Viitorul administrației publice locale”, a fost organizat de Guvernul Recean împreună cu Congresul Autorităților Locale din Republica Moldova.

,,Programul Forumului a inclus două sesiuni de discuții cu reprezentanții Executivului, ai Parlamentului și experți din mediul asociativ. În cadrul acestora, participanții au vorbit despre fondurile pentru dezvoltare regională și oportunitățile de modernizare existente pentru comunități. Reprezentanții autorităților publice locale au abordat mai multe subiecte de interes care se referă la iluminatul stradal, amalgamarea voluntară, descentralizarea financiară, construcția drumurilor, precum și înfrățirea localităților din Republica Moldova cu cele din România, dar și din alte țări europene”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului moldovean.

La evenimentul sub egida liderei de la Chișinău au fost invitați toți cei 895 de primari aleși sau realeși în urma alegerilor locale de luna trecută, dar a participat un număr de peste 580 dintre ei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite