Postul de televiziune Rossia 24, interzis din nou în Moldova pentru propagandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Retransmiterea postul de televiziune Rossia 24 din Federaţia Rusă a fost din nou sistată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului.  În urma unei monitorizări realizate în perioada 9-15 martie, CCA a calificat programele postului ca fiind propagandistice şi manipulatorii.

Aceeaşi concluzie a fost trasă şi în legătură cu alte patru posturi TV, monitorizate în aceeaşi perioadă. Este vorba de Prime, TV 7, RTR Moldova şi Ren Moldova. Acestea au fost sancţionate de CCA pentru retransmisia unor emisiuni informativ-analitice din Federaţia Rusă care au fost de asemenea calificate ca fiind propagandiste şi manipulatorii.

Rezultatele monitorizării au arătat că autorii emisiunilor au recurs la denigrarea autorutăţilor ucrainene, prezentându-le ca find vinovate de situaţia din statul vecin. Cât priveşte subiectele făcute de ruşi despre Republica Moldova, a fost favorizată Irina Vlah, actualul başcan al Găgăuziei, care în martie era candidat la alegerile din unitatea teritorial-administrativă.

Activitatea Rossia 24, care nu a avut drept de emisie timp de 6 luni, până la 1 ianuarie anul curent, a fost din nou suspendată. Preşedintele CCA, Dinu Ciocan, a remarcat că, spre regret, în unele cazuri situaţia nu doar că nu s-a îmbunătăţit, ci chiar s-a înrăutăţit, făcând referire la reprezentanţii Rossia 24, care nu recunosc că au încălcat legislaţia difuzând emisiuni cu caracter propagandistic şi manipulator.

Membrul CCA, Cristina Mâţu, a remarcat că fără susţinerea emisiei radiodifuzorilor nu se va reuşi securizarea spaţiului informaţional al Republicii Moldova şi le-a sugerat acestora să renunţe la retransmiterea emisiunilor informativ-analitice din Federaţia Rusă.

Anul trecut, după o monitorizare similară, cele 5 posturi TV au fost sancţionate cu amendă maximă, dar unele au obţinut suspendarea sancţiunii prin instanţă de judecată. De această dată, trei posturi, Prime, RTR Moldova şi Ren Moldova au fost sancţionate cu amendă maximă, de 5400 lei.  În raport cu TV 7 s-a decis aplicarea amenzii minime (1800) pe motiv că, de la 1 mai curent, a decis să nu mai pună pe post emisiunile informativ-analitice ale postului rusesc pe care îl retransmit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite