Planul B pentru Bruxelles: Să semneze Acordul de Asociere cu Moldova indiferent de relaţiile cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorii planului sunt Andreas Umland şi Irina Solonenco FOTO Zerkalo Nedeli
Autorii planului sunt Andreas Umland şi Irina Solonenco FOTO Zerkalo Nedeli

Sugestia aparţine experţilor politici Andreas Umland şi Irina Solonenco care au elaborat un plan alternativ de acţiune pentru UE.

„După alegerile parlamentare din octombrie 2012 relaţia dintre Bruxelles şi Kiev au intrat în impas. Este vorba de faptul că Ucraina nu a reuşit să îndeplinească una din condiţiile cele mai importante pentru semnarea Acordul de Asociere cu UE. În acest sens, propunem un plan alternativ de acţiune pentru UE a opt produse“, menţionează autorii pe site-ul publicaţiei ucrainene Zerkalo Nedeli.

Una dintre cele opt sugestii ale autorilor vizează şi Republica Moldova. „Uniunea Europeană trebuie să semneze şi să ratifice Acordul de asociere cu Republica Moldova şi Georgia după finalizarea negocierilor indiferent de relaţiile cu Ucraina“, susţin autorii.

Autorii accentuază că semnând acordul cu Republica Moldova şi Georgia, UE va ucide doi iepuri dintr-o lovitură.„ În primul rând, UE va demonstra că principiul „mai mult pentru mai mult“ nu există doar la nivel declarativ. În al doilea rând va deveni un stimulent important pentru autorităţile ucrainene şi un instrument de presiune din partea politicienilor pro-europeni şi societate.

Mai mult, Umland şi Solonenco mai spun că „dacă Republica Moldova şi Georgia vor semna documentul înaintea Ucrainei aceasta va submina şi mai mult legitimitatea acţiunilor de politică internă şi externă ale autorităţilor ucrainene şi va deschide porţile pentru schimbare“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite