Pavel Filip cere pedepse penale pentru responsabilii de moartea unei tinere din Drochia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pavel Filip cere tragerea la răspundere penală, nu doar demisie, pentru cei vinovaţi de moartea Niculinei Bulat, o tânăra de 20 ani din Drochia. În debutul şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale de vineri, 3 noiembrie, Pavel Filip a spus că moartea tinerei a survenit din cauza neglijenţei medicilor de la Spitalul raional Drochia şi de la Spitalul municipal Bălţi, care nu i-ar fi acordat asistenţa medicală necesară, transmite IPN.

Tânăra care se afla de mai mulţi ani în dializă, ar fi suferit din cauza nepăsării medicilor. Într-o noapte, situaţia i s-a agravat. Fiind orfană, a rugat verişoara să cheme salvarea şi a fost dusă la spitalul din Drochia. Acolo i-au pus doar un pansament şi i-au spus să meargă la Bălţi pentru a i se extrage lichidul acumulat în abdomen. La Bălţi a ajuns pe cont propriu, deoarece ambulanţa instituţiei medicale de la Drochia nu avea combustibil.

La Bălţi i-au scos câţiva litri de apă din burtă şi i-au spus să plece acasă, că nu pot să facă nimic, în pofida faptului că se simţea rău. Câteva zile nici nu a putut merge. A aşteptat până a mers la Chişinău, ziua când trebuia să facă dializă. Se simţea atât de rău, că nu a putut urca în autobuz. Au apelat la o maşină personală şi au ajuns la Centrul Mamei şi Copilului, unde i-au spus să vină săptămâna viitoare. Din cauza complicaţiilor apărute după ce s-a întors acasă, la câteva zile a fost internată la Chişinău, unde a decedat.

Premierul spune că acest caz arată lipsa bunului simţ al medicilor. Pavel Filip a cerut ca timp de o săptămână să fie identificaţi toţi care au avut tangenţe cu acest caz. 

„Aştept nu doar demisii. Vreau şi răspundere penală. Trebuie să fie sesizate organele de control pentru a stabili gradul de responsabilitate al fiecăruia”, a declarat Pavel Filip.

Ministrul sănătăţii, muncii protecţiei sociale şi familiei Stela Grigoraş a spus că instituţia pe care o conduce a iniţiat o anchetă internă. „Indiferent care au fost circumstanţele, din eroare, imprudenţă, a unor cunoştinţe medicale insuficiente sau a atitudinii în exercitarea profesiunii, cei care se fac vinovaţi vor fi sancţionaţi potrivit legii, inclusiv penal, civil sau disciplinar”, se spune într-un comunicat de presă al ministerului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite