Opoziţia de la Chişinău cere anularea interdicţiei la exportul de porumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Mudreac, deputat BCS
Radu Mudreac, deputat BCS

Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor cer Guvernului să anuleze interdicţia la exportul de porumb în condiţiile în care fermierii trebuie să se pregătească pentru campania de primăvară.

Deputatul Radu Mudreac a amintit în cadrul unui briefing de presă că executivul a impus interdicţie la exportul de grâu, porumb şi zahăr pe întreaga perioadă a stării de urgenţă, adică timp de 60 de zile, lucru care a fost justificat prin lipsa unor rezerve de astfel de produse, transmite IPN.

„În acelaşi timp, anul trecut Moldova a înregistrat o recoltă record de porumb de 2,8 milioane tone. Consumul mediu anual intern de porumb în Republica Moldova nu depăşeşte 900-950 de mii de tone. Moldova dispune de circa 1,8 milioane de tone de porumb care pot fi exportate. Şi aceasta este o oportunitate pentru fermieri de a obţine surse financiare pentru a se pregăti pentru campania de primăvară, având în vedere că preţul combustibilului şi a seminţelor a crescut deja de două ori, iar pentru pesticide şi erbicide – de trei-patru ori”, a punctat Radu Mudreac.

Deputatul socialistul a menţionat că o cantitate mare de porumb a rămas pe câmpuri. „Acesta nu poate fi exportat din cauza interdicţiei şi nici depozitat, deoarece pentru aceasta trebuie uscat, iar ţinând cont de creşterea preţului la gaz, preţul final al producţiei va creşte semnificativ. Având în vedere posibilităţile limitate de uscare şi depozitare, fermierii riscă să piardă porumbul, în special cel care a fost recoltat în ultimele luni sau lăsat pe câmp”, a menţionat Radu Mudreac.

Socialiştii consideră că decizia Guvernului de a interzice exportul de porumb este una greşită şi insistă asupra anulării acestei decizii.

Anterior şi Asociaţia Exportatorilor de Cereale „Agrocereale” a cerut Guvernului să deblocheze exportul de porumb.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite