O echipă FMI vine în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se va afla în vizită la Chişinău în perioada 22 ianuarie–5 februarie. Despre vizită anunţă, într-o declaraţie de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.

Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuţii cu autorităţile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 şi a celei de-a şasea evaluări, finale, a Programului susţinut de FMI prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Misiunea va analiza evoluţiile recente din economie şi progresul atins în implementarea programului autorităţilor, va actualiza datele şi va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum şi va discuta cu autorităţile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova şi politicile necesare pentru a le face faţă.

Programul pe trei ani al autorităţilor moldoveneşti, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanţat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 milioane de dolari şi cu 75% din cota deţinută de Republica Moldova la FMI. Dintre acestea 115 milioane de DST (circa 160 milioane de dolari) au fost deja debursate. Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,7%), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.

https://www.ipn.md/ro/o-echipa-fmi-vine-in-republica-moldova-7966_1070883.html

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite