Noul guvern ar putea fi format săptămâna viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Negocierile vor continua şi joi FOTO Adevărul
Negocierile vor continua şi joi FOTO Adevărul

Noua componenţă a executivului ar putea fi configurată în curând, iar deja săptămâna viitoare acesta ar putea purcede la procedura oficială pentru a solicita votul de încredere de la Parlament. Despre aceasta a comunicat deputatul Ion Hadârcă, liderul liberalilor reformatori, după a doua rundă de negocieri asupra acordului de constituire a noii coaliţii de guvernare, citat de IPN.

Negociatorii au declarat că au discutat pe marginea proiectului de acord propus de Partidul Liberal Democrat, dar democraţii insistă ca la bază să fie proiectul negociat înainte ca liderului PLDM, Vlad Filat, să i se interzică să candideze la funcţia de premier.

„S-a consumat încă o rundă de negocieri asupra proiectului de acord. Propunerile au fost acceptate. Nu ştiu dacă a mai rămas ceva neclarificat. Ritmurile în care lucrăm par productive. Eforturile depuse sunt pentru a forma majoritatea parlamentară şi în baza ei să se purceadă la votarea Guvernului. Având o majoritate parlamentară confortabilă Guvernul poate fi votat. Discuţiile decurg într-o atmosferă calmă. Cred că săptămâna viitoare este de aşteptat ca Guvernul să treacă la solicitarea votului de încredere”, a comunicat Ion Hadârcă, precizând că nu s-a ajuns să se discute şi despre funcţii în legislativ.

Negociatorul din partea Partidului Democrat, Valeriu Lazăr, a spus jurnaliştilor că a fost o discuţie consistentă, pe partea de conţinut a proiectului de acord propus de liberal-democraţi. „Am ridicat proiectul de acord care a apărut la negocierile de până la 22 aprilie, am constatat că acordul de atunci reprezintă întocmai ce căutăm noi ca soluţie. Ni s-a părut straniu că din proiectul trecut au dispărut lucruri precum punctul care prevedea că alegerile anticipate sunt periculoase, au dispărut nişte angajamente politice, să zicem abţinerea de a vota cu opoziţia”, a spus democratul.

Valeriu Lazăr a spus că nu a avut sentimentul că ar fi ceva categoric în proiectul propus de PLDM, iar PDM-ul insistă ca noul acord să nu face prea multe modificări instituţionale. Democratul a precizat că negocierile sunt la prima etapă abia, a doua etapă va fi partajarea responsabilităţilor, şi abia în a 3-a etapă va fi discutată viziunea candidatului la funcţia de premier cu referire la componenţa viitorului guvern.

Negociatorul PLDM, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a spus că a fost discutat punct cu punct proiectul propus de PLDM. „PDM a propus să revenim la varianta avută în seara lui 21 aprilie. Până la următoarea întâlnire vom avea un răspuns clar ce se acceptă şi ce nu se acceptă. S-a prezentat lista comentariilor. Noi am pus în proiectul de acord acele reforme structurale propuse de democraţi la etapa precedentă, dacă vor să renunţe, noi nu suntem împotrivă”, a specificat deputatul liberal-democrat.

Liliana Palihovici a accentuat că se va discuta în continuare dacă să se meargă pe mai multe modificări instituţionale. Negociatorul liberal-democrat a mai precizat că PLDM nu are pretenţii la funcţia de preşedinte al Parlamentului, deţinută anterior de liderul democraţilor, Marian Lupu, dar aceasta face parte din procesul de negocieri.

În acelaşi timpl, liderul comuniştilor Vladimir Voronin spune că formaţiunea pe care o conduce nu va vota candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier. „Leancă va fi doar umbra lui Filat. Nu ne vom da votul pentru candidatul liberal-democraţilor, chiar dacă anterior PCRM şi PLDM au votat împreună mai multe proiecte“, a declarat pentru Pro TV Voronin.

Următoarea întâlnire dintre negociatori va avea loc joi, 23 mai.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite