Muncă neremunerată în folosul comunităţii pentru şoferii prinşi în stare de ebrietate. Guvernul de la Chişinău a aprobat noile modificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pedepse grele îi aşteaptă pe şoferii care urcă băuţi la volan, transmite IPN cu referire la modificările aprobate de Guvern în multe acte legislative în vigoare.

„Aceştia vor rămâne imediat fără permisul de conducere pentru o perioadă de la 6 luni în cazul primei abateri şi până la 3 ani în cazul abaterii repetate. Termenul va fi stabilit de instanţa de judecată în cel mult trei zile, iar în acest timp şoferii nu vor mai putea circula cu un permis provizoriu, noţiunea respectivă fiind anulată”, a comentat modificările ministrul de Interne Alexandru Jizdan.

El a specificat că pentru cei care sunt depistaţi în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, sancţiunile vor fi şi mai dure - permisul va fi anulat pentru 4 ani. Totodată, pentru condusul în stare de ebrietate avansată va fi exclusă amenda, aceasta fiind substituită cu munca neremunerată, până la 240 de ore, în folosul comunităţii.

Proiectul modificărilor mai exclude prevederile în legislaţie, care le dădea judecătorilor şi procurorilor  o marjă de interpretare. Şi anume, potrivit Codului penal (art. 55), cei care sunt prinşi în stare de ebrietate avansată la volan pot fi eliberaţi de răspundere penală, dacă sunt la prima abatere sau dacă au la întreţinere un minor. Această prevedere a fost anulată.

Pentru a perfecta un permis nou şoferii vor susţine repetat examenul auto. De asemenea, după expirarea termenului pentru care permisul a fost ridicat provizoriu sau anulat, o condiţie obligatorie pentru obţinerea acestuia este frecventarea de către şoferi a Programului anti-alcool şi antidrog. Programul de 20 de ore va costa 4.000 de lei (achitaţi din contul şoferului prins băut la volan).

Maşina şoferului aflat la volan în stare de ebrietate va fi transportată la o parcare specială în cazul în care şoferul nu este însoţit de către o persoană care este capabilă să conducă ori nu va găsi o persoană care să urce la volan în locul lui.

Prevederile noi se referă şi la cazurile în care maşina a fost lăsată în loc interzis sau staţionarea acesteia poate genera un pericol pentru interesul public. Astfel, maşinile urmează a fi transportate la o parcare specială, contra unei plăţi de 250 de lei, achitată de şofer. Fiecare oră de parcare va costa de la 15 la 40 de lei, în funcţie de tipul autovehiculului şi perioada pentru care acesta rămâne parcat.

Printre alte modificări aprobate în scopul prevenirii accidentelor rutiere se numără şi mărirea amenzilor pentru depăşirea limitei de viteză. Astfel, pentru depăşirea vitezei cu 10-20 km/oră, amenda maximă creşte de la 600 la 900 lei. Cei care depăşesc viteza cu mai mult de 40 km/oră vor fi amendaţi cu până la 1.800 lei, faţă de 1.500 lei cât era limita maximă până acum.

Prim-ministrul Pavel Filip şi-a exprimat convingerea că aceste măsuri vor fi eficiente. 

„S-a lucrat mult asupra acestor proiecte, au fost implicaţi mulţi oameni din domeniu, dar şi din societatea civilă şi săptămâna trecută am ajuns la un numitor comun, discutând pe larg aceste proiecte pe platforma Consiliului Naţional pentru Siguranţa Rutieră”, a spus premierul.

Proiectele de lege aprobate de Executiv urmează a fi prezentate spre examinare Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite