Moscova, după ce Chişinăul a anunţat că dă în judecată Gazprom: Să se abţină de la politizarea subiectului

0
Publicat:

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, susține că autoritățile de la Chișinău au încălcat de mai multe ori contractul cu Gazprom și le sugerează să nu politizeze subiectul gazelor, care este unul comercial.

Purtătoare de cuvânt a MAE rus a venit cu o reacție la anunțul Chișinăului. FOTO: Arhivă
Purtătoare de cuvânt a MAE rus a venit cu o reacție la anunțul Chișinăului. FOTO: Arhivă

,,Partea moldovenească a încălcat de nenumărate ori pe parcursul acestui an obligațiunile contractuale, adică cele ce se referă la plata pentru livrările de gaze naturale. Pe lângă asta, protocolul semnat de Andrei Spînu cu partea rusă prevede realizarea auditului datoriei istorice a companiei Moldovagaz, care trebuia să fie gata până la 1 mai a acestui an. Și această obligațiune, reprezentanții Moldovei nu au realizat-o, așa că le recomand partenerilor moldoveni să se abțină de la politizarea subiectului gazelor, care este unul comercial”, a declarat Maria Zaharova. 

Reacţia Moscovei vine după ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat recent că Gazprom va fi acționat în judecată de statul moldovean pentru neexecutarea contractului și generarea crizei energetice. 

„Faptul că noi suntem nevoiţi să cumpărăm gaz şi curent de pe piaţă (internaţională) este din vina Gazpromului şi juriştii noştri deja se ocupă de aceste detalii, pentru a acţiona concernul rus în judecată pentru neexecutarea contractului. Dacă acest concern şi-ar onora azi angajamentele contractuale cu Moldova, criza energetică dispare şi toţi vor avea gaz şi energie”, a declarat Andrei Spînu. 

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istoria sa, având deficit de lumină și gaze naturale. 

Concernul rus Gazprom amenință statul moldovean că va întrerupe furnizarea gazelor naturale, iar de la 1 octombrie, a redus cu 30 % cantitatea livrată din cauza „unei probleme tehnice", nerespectând prevederile contractului. Astfel, autorităţile de la Chişinău sunt în proces de stocare a gazelor în România şi Ucraina, ca să facă faţă situaţiilor neprevăzute.

Gazprom a anunțat și anterior că este pe punctul de a opri livrările de gaze, pentru că auditul datoriei MoldovaGaz, care potrivit gigantului rus constituie 700 de milioane de dolari, nu este gata. La sfârșitul verii, termenul de realizare a auditului a fost extins, iar conducerea Guvernului de la Chișinău a anunțat că au fost selectate două companii internaționale pentru procesul de auditare, dar rezultatul va fi cunoscut mai târziu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite