Moldovenii, solidari cu ucrainenii. Vor stinge lumina preț de câteva minute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mai multe instituții importante din țara vecină, dar și pe străzile capitalei va fi beznă. Lumina va fi deconectată la ora 18:00 în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, care trece printr-o criză energetică gravă din cauza războiului rus.

Moldovenii vor stinge lumina în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. FOTO: Gov.md
Moldovenii vor stinge lumina în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. FOTO: Gov.md

În clădirea Guvernului sau în cea a Serviciului Vamal, dar și în cadrul punctelor de trecere a frontierei nu va fi lumină. 

,,Astăzi, 29 decembrie, de la ora 18:00 și timp de 5 minute, va fi stinsă lumina în sediile Aparatului Central al Serviciului Vamal, în Birourile vamale și în toate posturile vamale interne și cele interne de control. La fel, ca urmare a unei înțelegeri cu colegii de la Poliția de Frontieră va fi întrerupt curentul electric și în toate posturile vamale de frontieră. Astfel, intervenim către toți și vă îndemnăm să prezentați înțelegere, dar și solidaritate cu cetățenii Ucrainei care îndură în această perioadă frigul și întunericul în case”, au spus vameșii. 

Se va scufunda în beznă și Ministerul Culturii din țara vecină. ,,Îndemnăm stingerea luminilor, pentru 5 minute, în instutuțiile din subordine! Colegii din alte instituții și toți cetățenii, sunt rugați să se alăture acestui gest simbolic”, au menționat reprezentanții instituției. 

Pentru aceeași cauză va fi deconectat și iluminatul stradal pe străzile municipiului Chișinău, dar și din suburbiile sale. Însă doar pentru un minut. 

,,Chișinăul este solidar!Astăzi la ora 18:00 în capitală, dar și suburbii, iluminatul stradal va fi deconectat pentru un minut în semn de solidaritate cu Ucraina”, a anunțat Ion Ceban, edilul capitalei Republicii Moldova.

Acțiunea de solidaritate a fost anunțată de șefa Cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, în cadrul ultimei ședințe a Executivului din acest an, care a avut loc în data de 28 decembrie. 

„În semn de solidaritate cu prietenii noștri din Ucraina, mâine, la ora 18:00, vor fi stinse luminile din Casa Guvernului și din mai multe clădiri ale instituțiilor din subordine. Îndemn colegii și din alte instituții să se alăture acestui gest simbolic, așa au făcut și alte țări. Noi ne bucurăm de lumină și căldură, iar în semn de solidaritate stingem cel puțin pe o perioadă luminile în instituțiile noastre”, a menționat Natalia Gavrilița.

Anterior, în mai multe orașe europene, între care București a fost deconectată electricitatea în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. Sunt acțiuni ale unei campanii menită să adune surse financiare din care să fie procurate generatoare pentru Ucraina. Țara este ținta atacurilor masive din partea armatei ruse, care lasă în plină iarnă fără energie și apă milioane de ucraineni. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite