Ministrul de Externe al Rep. Moldova, replică după ultima amenințare a Kremlinului: Unii angajați aveau alte activități decât diplomația

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe nu poate spune cu exactitate cum va răspunde Kremlinul, în urma deciziei de a reduce personalul misiunii diplomatice ruse de la Chișinău, dar susține că hotărârea luată de statul moldovean e cea corectă.

Popescu susține că țara sa cunoaște ce trebuie să facă, aluzie celor de la Kremlin. FOTO: Gov.md
Popescu susține că țara sa cunoaște ce trebuie să facă, aluzie celor de la Kremlin. FOTO: Gov.md

„Răspunsuri nu putem specula, evident, noi am făcut o analiză a răspunsurilor potențiale. Rămâne să vedem care vor fi aceste răspunsuri sau făcut și anumite declarații. În același timp, suntem axați în continuare pe, după cum am spus, integrarea Republicii Moldova în spațiul European, diversificarea inclusive a surselor la energie, diversificarea piețelor de export. Deci, noi știm ce trebuie să facem ca țară și vom face aceste lucruri, indiferent de opinia pozitivă sau negativă a unor state terțe”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău.

Nicu Popescu a ținut să precizeze că o parte din angajații misiunii diplomatice nu aveau activități diplomatice, motiv pentru care a fost luată decizia cu privire la scăderea numărului acestora. 

,,Cu timpul, am constatat că, din păcate, o bună parte din angajații ambasadei Federației Ruse din Republica Moldova cu statut diplomatic sau tehnic nu erau neapărat preocupați de îmbunătățirea relațiilor, deseori, nu erau neapărat angajați în activități diplomatice. Știți bine că s-a discutat, inclusiv în public, inclusiv Serviciul de Informații și Securitate a făcut publice anumite informații, conform cărora era absolut clar că o parte substanțială a angajaților a ambasadei Federației Ruse aveau activități alte decât diplomația, inclusiv activități care dăunau relației cu Republica Moldova. Au fost și acele tentative de destabilizare și ingerință în afacerile interne ale țării noastre din partea reprezentanților Federației Ruse și prin această prismă am luat această decizie logică de a limita numărul de personal la ambasada Federației Ruse, astfel încât acțiunea acestei ambasade să fie mult mai concentrată pe activitățile de ordin diplomatic, nu și de altă natură”, a punctat ministrul de la Chișinău.

Amenințările Kremlinului

Declarațiile a fost făcute în contextul în care Kremlinul a reacționat violent după ce mai mulți angajați ai Ambasadei Ruse în Republica Moldova au părăsit în data de 14 august țara vecină, calificând decizia Chișinăului drept o ,,mișcare neprietenoasă” care va avea consecințe asupra relațiilor bilaterale dintre cele două state.

Reprezentanții Federației Ruse au mai afirmat că Ambasada Rusiei la Chișinău cu un personal redus nu va putea presta servicii consulare în volume mari și termene adecvate, la fel și celelalte instituții ruse, iar vina o poartă conducerea țării vecine care ,,în cadrul campaniei anti-rusă declanșată a luat decizia nejustificată de a reduce semnificativ numărul personalului misiunilor ruse externe în Moldova”.

În replică, lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a spus că misiunea diplomatică a rămas cu angajați suficienți, astfel încât să asigure servicii de calitate.

,,Sunt sigură că numărul angajaților Federației Ruse este sufficient pentru ca să asigure servicii de calitate. În general, relația noastră cu Federația Rusă are de suferit dramatic după ce Rusia a atacat Ucraina și ucide oameni nevinovați, distruge orașe și sate din Ucraina”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Decizia Chișinăului, anunțată luna trecută

În iulie, Republica Moldova a decis să limiteze numărul diplomaţilor ruși acreditaţi în teritoriul său, anunțându-l în acest sens pe ambasadorul Oleg Vasneșov, care a fost convocat la sediul MAE de la Chișinău.

Decizia, care trebuia pusă în aplicare până în data de 15 august, a survenit după apariția unor relatări în presa de peste Prut privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Mai exact, zeci de antene prezentate drept dispozitive ce pot colecta informaţii sensibile.

Președinta Sandu a spus că informațiile privind schema de spionaj din incinta misiunii diplomatice nu sunt o noutate pentru structurile responsabile ale țării, dar amănunte cu privire la ea vor fi oferite la momentul potrivit.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite