Valentina Buliga: „Nu vom mai avea grade de invaliditate. Oamenii vor fi reevaluaţi şi vor urma programe individuale de recuperare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii cu dizabilităţi vor fi nevoiţi să urmeze programe speciale de recuperare.
Oamenii cu dizabilităţi vor fi nevoiţi să urmeze programe speciale de recuperare.

Din acest an vor fi desfiinţate gradele de invaliditate. Oamenii cu dizabilităţi şi nevoi speciale urmează să fie reevaluaţi de o comisie naţională specializată care le va propune programe individuale de reabilitare şi reincluziune socială.

Din acest an, în cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, va funcţiona Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacităţii de muncă, al cărui rol va consta în evaluarea nevoile speciale ale oamenilor cu diverse grade de handicap şi va stabili pentru aceştia un program de recuperare şi incluziune socială. Declaraţia a fost făcută astăzi de către ministrul Valentina Buliga, imediat după şedinţa de Guvern.

„Prin această nouă structură ne vom ocupa atât de copii cât şi de persoanele cu dizabilităţi, vom avea angajaţi cadre medicale, asistenţi sociali şi pedagogi. Fiecare persoană va avea parte de un plan individual de recuperare a sănătăţii. Avem o listă de maladii ireversibile şi irecuperabile astfel încât să nu mai chinuim oamenii să fie reevaluaţi an de an“, a spus ministrul.

Buliga a mai precizat că în cadrul acestei noi structuri vor mai fi angajaţi circa 100 de oameni. „În primul rând noi fugim de cuvintele invalid şi handicap. Vorbim despre persoane cu dizabilităţi şi cu nevoi sociale şi despre posibilităţile lor de reintegrare a lor în câmpul muncii“, a mai susţinut ministrul Muncii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite