Ministerul Economiei propune liberalizarea pieţei de produse petroliere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În proiectul înaintat de Ministerul Economiei este prevăzut ca preţurile maxime de vânzare a produselor petroliere principale să fie calculate în funcţie de cotaţiile Platt's Mediterranean Foto: Adevarul
În proiectul înaintat de Ministerul Economiei este prevăzut ca preţurile maxime de vânzare a produselor petroliere principale să fie calculate în funcţie de cotaţiile Platt's Mediterranean Foto: Adevarul

Ministerul Economiei a înaintat spre aprobare Guvernului varianta definitivată a proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind piaţa produselor petroliere.

Ministerului Economiei a propus ca preţurile maxime de comercializare cu amănuntul/ridicata a produselor petroliere principale să se calculeze în baza cotaţiilor Platt’s Mediterranean (acestea fiind preţurile de referinţă pentru majoritatea tranzacţiilor cu produse petroliere din zonă), la fel şi pentru gazul lichefiat, relevă IPN.

Proiectul propune includerea unor prevederi ce oferă dreptul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică de a interveni în stabilirea plafoanelor marjelor în cauză, în momentul în care rata de schimb înregistrează modificări mai mari de 3%, de la rata de referinţă anterioară.

Pentru facilitarea activităţii de întreprinzător prin admiterea unor companii noi pe piaţa dată, precum şi pentru a reduce cheltuielile operatorilor pe piaţa produselor petroliere se prevede excluderea obligativităţii de a deţine de către importatorii de produse petroliere principale a depozitelor petroliere proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea produselor petroliere. De asemenea, se propune excluderea condiţiei existenţei capitalului propriu în sumă de 8 milioane de lei.

Proiectul mai propune excluderea licenţierii importurilor de produse petroliere pentru consum propriu. Este vorba de gospodăriile agricole şi companiile de transport, care nu vor avea însă dreptul de comercializare a petrolului pe piaţa internă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite