Microbuzele şi autobuzele contribuie la poluarea mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transportul public din oraşul Chişinău poluează mediul. Microbuzele şi autobuzele poluează cel mai mult mediul ambiant.

Troleibuzele  poluează aerul doar electromagnetic, iar autobuzele şi microbuzele, care sunt destul de vechi, poluează cu siguranţă mediul înconjurător, informează Mişcarea Ecologistă Urbană. 

„Majoritatea autobuzelor din municipiul Chişinău au 20-30 de ani şi poluează cu siguranţă mediul. Bine că nu sunt multe, doar 130 de autobuze, că dacă ar fi 500 cum sunt troleibuzele, noi n-am putea respira în oraş”, a menţionat Vladimir Garaba, preşedinte Mişcarea Ecologistă Urbană.

Potrivit lui Garaba, în cazul troleibuzelor nu s-a înregistrat o poluare evidentă, doar cea electromagnetică care trebuie calculată. În schimb, microbuzele poluează serios mediul ambiant. „Trebuie să ţinem cont că avem peste o mie de microbuze. În structura transportului nu par a fi multe, dar ele circulă permanent. O maşină este parcată şi toată ziua poate sta pe loc, dar microbuzele sunt permanent în circulaţie”, a afirmat preşedintele Mişcării.

Acesta afirmă că la nivel municipal a fost anunţată o licitaţie pentru cumpărarea a 30 de autobuze vechi. Vârsta lor trebuie să fie de 10 ani ca să fie ieftine. „Sigur că aceasta este o chestiune anti-ecologică. Ele vor fi de producţie germană sau italiană, motoarele lor nu mai pot servi atât de mult. Eu cred că acest concurs va fi stopat pentru o perioadă până când Consiliul Municipal va intra în esenţa proiectului. Acest proiect a fost iniţiat fără un aviz ecologic. Pentru această procurare trebuie stabilit impactul ecologic. Nimeni nu a evaluat impactul în acest caz. Sunt întrebat cu cât va creşte poluarea, dar eu nu ştiu. Totul depinde de tehnică, parametrii motoarelor, tipul de combustibil etc. Dacă aceste autobuze vor lucra pe motorină, atunci n-ar fi de dorit să fie cumpărate pentru că aceasta este poluantă de la sine”, a explicat Vladimir Garaba.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite