Marş cu prilejul aniversării a 99 de ani de la Unirea din 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alianţa pentru Centenar, reprezentată de organizaţiile unioniste, desfăşoară sâmbătă, 2 decembrie, un marş pentru a marca 99 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918 şi constituirea, ca rezultat, a statului unitar roman.

Acţiunea va începe la ora 14.00, de la monumentul lui Ştefan cel Mare. Manifestanţii vor mărşălui pe str. Bănulescu Bodoni, apoi vor coti pe str. Mateevici, vor trece pe lângă Academia de Teatru Muzică şi Arte Plastice, acolo unde la 27 martie 1918 a fost votată unirea Basarabiei cu România. Apoi vor coborî pe Sfatul Ţării până la bd. Ştefan cel Mare, vor coti spre scuarul Europei, unde vor desfăşura un miting.

Ion Leaşcenco, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale „BUN”, a spus vineri, 1 decembrie, la o conferinţă de presă la IPN, că pentru Basarabia ziua de 1 decembrie, când este marcată Ziua Naţională a României, este una importantă. Ion Leaşcenco a îndemnat cetăţenii să vină la marş într-un număr cât mai mare. „Trebuie să spunem tuturor că viitorul Republicii Moldova este unul românesc şi european. Trebuie să transmitem un mesaj de coeziune, de unitate tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, că noi ne dorim unirea. Este datoria noastră să ne implicăm şi să ajungem la întregirea neamului românesc”, a spus Ion Leaşcenco.

„În ţările dezvoltate a ieşi în stradă şi a-ţi cere dreptul este ceva firesc. Din moment ce statul nostru pretinde a fi unul cu valori europene, trebuie să asculte vocea noastră atunci când avem o năzuinţă. Vă îndemn pe toţi, cei care cred că Republica Moldova poate avea viitor doar alături de România, să ieşiţi mâne, să veniţi la monumentul lui Ştefan cel Mare”, a declarat vicepreşedintele BUN, Oleg Chicu.

Vlad Bileţchi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „UNIREA - ODIP”, a anunţat că în cadrul acţiunii vor fi distribuite panglici şi drapele tricolore, calendare cu personalităţile marcante ale idealului românesc. „Ziua de 1 decembrie nu este o sărbătoare doar pentru români şi pentru cei care îmbrăţişează valorile româneşti. Este a tuturor”, a spus Vlad Bileţchi.

„Ne-am unit în centenar ca anul viitor să lucrăm împreună, să convingem oamenii că unirea este în beneficiul lor”, a spus Vitalie Prisăcaru, vicepreşedinte Mişcării Civice „Tinerii Moldovei”.

Igor Budeanu, vicepreşedintele Tinerii Moldovei a declarat că pentru anul viitor au pregătit un şir de acţiuni, pe care le vor anunţa ulterior, astfel ca la sfârşitul anului 2018 să existe peste un milion de cetăţeni ai Republici Moldova unionişti, alegători care să susţină unirea.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite