Mâine reîncepe înrolarea tinerilor în structurile militare ilegale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tiraspol. FOTO Arhivă
Tiraspol. FOTO Arhivă

Începând cu 1 aprilie în regiunea transnistreană demarează campania de recrutare şi încorporare a tinerilor cu vârsta 18-27 ani în structurile paramilitare ilegale. Un „decret“ în acest sens a fost semnat pe 28 martie de liderul de la Tiraspol, potrivit Asociaţiei Promo-LEX.

Tinerii rezidenţi ai localităţilor din estul ţării, cetăţenii Republicii Moldova şi ai altor state, vor fi citaţi şi obligaţi contrar Constituţiei Re publicii Moldova şi tratatelor internaţionale, să depună jurământ unui regim ilegal şi anticonstituţional, anunţă Asociaţia Promo-Lex.

Promo-LEX consideră procesul de „înrolare“ în structurile paramilitare drept ilegal şi asimilat privării de libertate, manifestat prin detenţie prelungită în „unităţile militare“, se menţionează într-un comunicat. Din practica Asociaţiei se constată că tinerii, care evită „înrolarea“ în aceste structuri sunt anunţaţi în căutare, sechestraţi de la posturile de control, condamnaţi ilegal la închisoare de până la doi ani sau sancţionaţi cu amenzi de până la 600 de dolari. În aceeaşi situaţie sunt şi persoanele care din convingeri religioase, pacifiste, umanitare, etice, morale sau din alte motive similare nu pot îndeplini serviciul militar.

Odată „înrolaţi“ în aşa numită armată, tinerii sunt supuşi unor tratamente inumane şi degradante, torturii şi muncii forţate, iar cei care părăresc unităţile respective sunt anunţaţi în căutare. Au fost înregistrate la fel şi cazuri de deces, maltratări, abuzuri şi escrocherii, mai menţionează Asociaţia Promo-Lex.

Astfel, Asociaţia Promo-LEX solicită autorităţilor constituţionale să asigure protecţia şi să garanteze drepturile tuturor recruţilor din regiunea transnistreană a Moldovei. Totodată să investigheze modul în care tinerii sunt „înrolaţi“ forţat în cadrul acestor structuri ilegale şi să atragă la răspundere persoanele vinovate de încălcarea drepturilor fundamentale şi constituţionale ale persoanelor forţate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite