Liderii de la Chișinău, după moartea lui Navalnîi: O reamintire că trebuie să continuăm să rezistăm brutalității Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii de la Chișinău deplâng moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi, printre ei numărându-se președinta Maia Sandu care afirmă că moartea acestuia în pușcărie este ,,o reamintire dură a opresiunii îngrozitoare a disidenței de către regim”, precum și premierul Dorin Recean.

Liderii de la Chișinău deplâng moartea activistului rus. FOTO: Arhivă
Liderii de la Chișinău deplâng moartea activistului rus. FOTO: Arhivă

,,Moartea lui Alexei Navalnîi într-o închisoare rusă este o reamintire dură a opresiunii îngrozitoare a disidenței de către regim. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia sa, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă cu curaj pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate”, a notat președintele Republicii Moldova, într-un mesaj public.. 

Șeful Cabinetului de miniștri, Dorin Recean, susține că „moartea lui Alexei Navalnîi este o reamintire a motivului pentru care trebuie să continuăm să rezistăm brutalității Kremlinului și să apărăm valorile democratice. La fel ca și Alexei, oamenii din întreaga lume luptă pentru libertate, democrație și respectarea drepturilor omului. Și această luptă nu ar trebui să înceteze niciodată”. 

,,A fost omorât”

Iar ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, declară că opozantul rus a fost ucis.  ,,Aleksei Navalnîi a fost omorât. În viață auzim mereu că trebuie să învățăm lecțiile istoriei și să nu le repetăm. Azi, trebuie să învățăm lecțiile prezentului, lecțiile oamenilor care și-au dat viața pentru libertate și democrație. Mulțumim, Aleksei Navalnîi”, a menționat oficialul. 

Șeful Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, afirmă că „întreaga lume este îngrozită de moartea lui Alexei Navalnîi, care a avut un impact incontestabil asupra luptei Rusiei pentru democrație. Moștenirea sa trebuie să dăinuie, deoarece o Rusie liberă înseamnă o lume mai sigură pentru noi toți. Cele mai profunde condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexei Navalnîi”. 

Deces înainte de scrutinul prezidențial 

Alexei Navalnîi în vârstă de 47 de ani ispăşea o pedeapsă pentru acuzații de fraudă și extremism într-o colonie penitenciară îndepărtată din zona arctică, în condiţii foarte dificile. El a denunţat mereu acuzațiile aduse împotriva lui de regimul de la Kremlin, considerându-le motivate politic.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat informarea lui Putin în legătură cu moartea lui Navalnîi, dar nu a precizat cauzele decesului opozantului.

La diversele audieri în procesele la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei şi a unei otrăviri cu agentul neurochimic Noviciok căreia i-a supravieţuit miraculos în august 2020.

Deşi aflat în detenţie din 17 ianuarie 2021, totuți Navalnîi a găsit portițe pentru a transmite mesaje adesea deopotrivă ironice și critice la adresa lui Putin şi administraţiei carcerale din Federația Rusă. Într-unul din mesajele sale recente, Navalnîi a făcut apel la proteste masive împotriva liderului de la Kremlin în perioada așa-ziselor alegeri prezidențiale din Federația Rusă, programate pentru 15-17 martie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite