Reacții politice după moartea lui Navalnîi. Iohannis: Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numeroși politicieni și demnitari români au reacționat după moartea neașteptată a opozantului rus Alexei Navalnîi, inclusiv președintele Klaus Iohannis, care a solicitat o anchetă „transparentă și cuprinzătoare”.

Lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău, potrivit autorităților FOTO EPA EFE
Lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău, potrivit autorităților FOTO EPA EFE

UPDATE  „Sinistra tradiție a gulagurilor sovietice continuă.  Alexei Navalny a fost un simbol al rezistenței și o voce puternică pentru libertate și democrație. Sunt convins că sacrificiul său nu a fost în zadar. Gândurile mele se îndreaptă către familia lui, către soția și copiii lui Alexei, pe care i-am cunoscut în urmă cu câteva luni, dar și către toți susținătorii lui”, a scris Mircea Geoană, secretar adjunct al NATO, pe Facebook.

UPDATE Un mesaj a fost transmis pe platforma X și de Klaus Iohannis, președintele României: „Sunt profund întristat de vestea că Aleksei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă și cuprinzătoare”.

UPDATE Ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, a subliniat, vineri, că Aleksei Navalnîi va rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi pentru democraţie.

Şocată de moartea lui Aleksei Navalnîi. Nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la responsabilitatea regimului lui Putin. Navalnîi rămâne un simbol al luptei pentru libertate şi democraţie. Cele mai profunde condoleanţe familiei sale. România este unită cu cei care luptă pentru dreptate şi libertate împotriva autocraţiei", a scris şefa diplomaţiei române, pe pagina sa de X (fostă Twitter).

---

Rusia a pierdut astăzi unul dintre principalii săi luptători anticorupție și un fervent susținător al democrației. Pierderea tragică a lui Alexei Navalnîi ne reamintește cât de prețioasă este libertatea și cât de important este să ne unim în apărarea valorilor democratice. Curajul și determinarea sa nu vor fi uitate în lumea liberă”, a scris Nicolae Ciucă, al doilea om din statul român, după moartea lui Navalnîi. 

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a afirmat, vineri, că moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi reprezintă un „asasinat politic”, care trebuie să fie un semnal de alarmă pentru lumea liberă.

Aleksei Navalnîi a plătit preţul suprem pentru curajul său de a sta drept în faţa unui dictator nemilos. Acest asasinat politic trebuie să fie un semnal de alarmă pentru întreaga lume liberă. Ucraina trebuie susţinută, mai mult ca oricând, pentru a învinge Rusia lui Putin. Trebuie să punem capăt acestei tiranii", a scris Drulă, pe platforma X.

Opozantul rus avea 47 de ani

Alexei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a murit vineri, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară din Artica rusă. 

Serviciul penitenciar rus a raportat că Aleksei Navalnîi a murit „după o plimbare”, potrivit Sky News.

La 16 februarie 2024, în colonia penitenciară nr. 3, deținutul A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare, pierzându-și cunoștința aproape imediat”, se arată într-un comunicat.

Lucrătorii medicali ai instituției au sosit imediat și a fost chemată o echipă medicală de urgență. Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar acestea nu au dat rezultate pozitive. Medicii de urgență au confirmat decesul deținutului”, încheie comunicatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite