La Chişinău au fost marcaţi 159 de ani de la Unirea Principatelor Române

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mica Unire

159 de ani de la Unirea Principatelor Române au fost marcaţi miercuri, 24 ianuarie, la Chişinău, la bustul lui Alexandru Ioan Cuza, ales în 1859 domnitor al ambelor principate, Moldova şi Ţara Românească, transmite IPN.

Anatolie Caraman, preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război 1992 Tiras-Tighina, a spus că procesul de unitate naţională este continuu şi în accelerare în ultima perioadă. El a amintit că la 24 ianuarie 1859, în timpul domniei lui Alexandru Iona Cuza, Moldova s-a alăturat patriei mame – România, fiind înfăptuită Unirea Principatelor Române. 

„La 24 ianuarie 1959 noi, moldovenii, ne-am declarat români în tot arealul românesc şi de atunci încoace suntem români”, a spus Anatolie Caraman.

Corina Fusu, prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal, a spus la manifestare că, doar înfăptuind unirea din nou, ne putem salva ca neam, putem trăi în demnitate şi în bunăstare. 

„Acest ideal a fost înfăptuit la 1600 de Mihai Viteazul. În 1859 Alexandru Ioan Cuza însufleţeşte Mica Unire, iar la 1918 se întâmplă Marea Unire sub domnia regelui Ferdinand. Aceste evenimente consolidează neamul românesc şi naţiunea românească, care are aceeaşi limbă, aceeaşi cultură şi aceeaşi istorie”, a declarat Corina Fusu.

Ala Bârlădeanu, profesoară la Liceului „Ion Creangă” din Chişinău, a spus că data de 24 ianuarie este una importantă pentru poporul român. „Românii au format cel mai conştient, cel mai demn popor, care a spus cu voce tare că îşi doresc unirea. Această unire era dorită de sute de ani de românii răzleţiţi”, a spus profesoara.

La 5 ianuarie 1859, în Moldova, adunarea electivă formată din 48 de deputaţi l-a ales în unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, liderul unioniştilor Moldoveni. În Ţara Românească, alegerea domnitorului au avut loc 24 ianuarie. A fost propusă candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost votat în unanimitate. Astfel, Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitor al celor două principate, iar unirea lor a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite