Ion Ceban, despre decizia CEC în cazul Marinei Tauber: „Este un exces de putere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ceban
Ion Ceban

Primarul Chişinăului, Ion Ceban, consideră că decizia Comisiei Electorale Centrale de a o exclude pe Marina Tauber din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din Bălţi reprezintă „un exces de putere”. Edilul a sugerat că în spatele deciziei CEC stau reprezentanţii puterii centrale.

„Decizia de ieri luată de CEC este un exces de putere, după părerea mea. Transmit Guvernării că toate aceste decizii crează în continuare precedente şi nimeni nu este veşnic instaurat în fotoliile moi. Nu îmi expun poziţia în susţinerea candidatului de la Bălţi, dar mă pronunţ împotriva fărădelegilor. În calitate de vicepreşedinte CALM, declar că este un pericol pentru fiecare demnitar, primar, candidat, pentru fiecare cetăţean care doreşte să treacă pragul societăţii sau să-şi expună o altă viziune”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Primarul a subliniat că felul în care sunt „astăzi hărţuiţi primarii şi se recurge la diverse metode, nu a fost niciodată aşa ceva.”

„Stimaţi guvernanţi, democraţia şi libertatea nu sunt despre faptul dacă ne place sau nu un partid, o persoană sau o situaţie. Nu aruncaţi oamenii după bunul vostru plac încălcând flagrant legile, despre asta vă spun şi organismele internaţionale”, a mai spus Ceban.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova consideră ilegală decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. PSRM „constată cu îngrijorare faptul că regimul Maiei Sandu păşeşte activ pe calea capturării statului după modelul regimului odios al lui Vladimir Plahotniuc.”

Ex-premierul Ion Chicu a condamnat decizia Comisiei Electorale Centrale de a cere Judecătoriei Bălţi excluderea Marinei Tauber din cursa electorală pentru alegerile locale noi din Bălţi. Fostul prim-ministru e de părere că în spatele hotărârii CEC stă preşedintele Maia Sandu.

Comisia Electorală Centrală a votat, miercuri seara, pentru excluderea candidatul Partidului ŞOR pentru funcţia de primar de Bălţi, Marina Tauber, din cursa electorală pentru turul doi al alegerilor locale noi din 5 decembrie, după ce în primul tur a învins categoric, cu aproape 50%.

CEC a constatat nereguli în finanţarea campaniei electorale a candidatului Partidului Şor. Comisia a constatat utilizarea fondurilor nedeclarate în mărime de cel puţin 34.260 de lei.

Potrivit CEC, prin adunarea acestei sume, a cheltuielilor nedeclarate de 34.260 lei, la cheltuielile deja contabilizate şi prezentate la CEC, rezultă o sumă de cel puţin 9.514 delei care depăşeşte plafonul mijloacelor financiare ce pot fi utilizate pentru circumscripţia electorală municipală Bălţi. 

În acest sens, CEC a transmis actele necesare către Judecătoria Bălţi în vederea anulării înregistrării Marinei Tauber în alegerile locale. Instanţa are ultimul cuvânt de spus în această problemă.

Marina Tauber a declarat că membrii CEC, în frunte cu Pavel Postica, „s-au vândut”. Tauber nu recunoaşte decizia CEC şi susţine că este vorba despre o comandă politică.

„A fost un spectacol ieftin. Trebuie să vă fie ruşine”, a adăugat Tauber.

Amintim că miercuri, 1 decembrie, candidata Partidului Şor la funcţia de primar al municipiului Bălţi, Marina Tauber, a declarat că guvernarea vrea să o elimine cu orice preţ din cursa electorală.

Precizăm că Marina Tauber a câştigat detaşat primul tur al alegerilor locale noi din 21 noiembrie din Bălţi, învingându-i cu un scor zdrobitor pe ceilalţi concurenţi electorali. Mai exact, Marina Tauber a acumulat aproximativ 50 la sută din sufragii. Prin urmare, în data de 5 decembrie, va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin, în cadrul căruia Marina Tauber va concura cu candidatul independent Nicolae Grigorişin

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite