Furtuna de gheaţă a făcut prăpăd în zeci de localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Capitală, vântul s-a dezlănţuit şi azi FOTO: Dumitru Goncear
În Capitală, vântul s-a dezlănţuit şi azi FOTO: Dumitru Goncear

Străzi inundate, grădini distruse şi acoperişuri smulse de vânt sunt consecinţele ploii cu grindină de noaptea trecută. Pagubele au fost estimate de autorităţi la 670.000 de lei.

Ploile cu grindină şi vânt puternic de noaptea trecută au făcut ravagii în zeci de localităţi din raioanele Ungheni, Străşeni, Călăraşi, Drochia, Donduşeni şi Râşcani.

Potrivit Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţilor Excepţionale, cele mai multe sate lovite de intimperii, 20 la număr, sunt din raionul Ungheni. La Teşcureni, furtuna a deteriorat parţial acoperişul gimnaziului, iar la şcoala din Condrăteşti rafalele au distrus o parte din plafon şi geamurile de la câteva clase. La Crişcăuţi (Râşcani) gheaţa a stricat acoperişul a 11 case, iar la Ţaul (Donduşeni) – la gimnaziul şi casa de cultură. În total, au fost smulse de furtună 137 de foi de ardezie şi 250 de metri pătraţi de ţiglă.

Trei gospodării din oraşul Străşeni au fost inundate. O echipă de salvatori a intervenit cu o autospecială şi a pompat peste 200 de metri cubi de apă.

În Chişinău au fost inundate Calea Orheiului, Calea Ieşilor, străzile Albişoara şi Socoleni, iar două troleibuze de pe linia 21 au rămas blocate pe traseu.

Grădini şi livezi, făcute una cu pământul

Nici culturile agricole n-au scăpat de capriciile vremii. Conform datelor centralizate ieri la prânz, au fost afectate peste 165.000 de hectare de semănături, 690.000 de hectare de livezi, 40 de hectare de viţă de vie, pagubele totale fiind estimate la peste 670.000 de lei.  

Potrivit ministrului în exerciţiu al Agriculturii, Vasile Bumacov, multe culturi agricole au fost salvate datorită sistemului antigrindină, care a funcţionat în proporţie de 95%.

„Trebuie să fim gata pentru a interveni în caz că vor mai fi pagube. Serviciul antigrindină trebuie să-şi facă datoria“, a spus premierul interimar Iurie Leancă.

Specialiştii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat susţin că astfel de furtuni violente sunt specifice acestei perioade şi că vremea va fi instabilă până la finele săptămânii. „În noaptea de joi spre vineri sunt din nou riscuri de grindină. Acest fenomen apare pe fondul diferenţelor mari de temperatură şi presiune atmosferică, dar şi din pricina norilor de tip cumulonimbus care s-au adunat deasupra unor regiuni din ţară“, a spus prim-vicedirectorul de la Hidrometeo, Elina Pleşca. Ea a adăugat că vremea se va îndrepta abia la începutul săptămânii viitoare, imediat cum ciclonul care se deplasează dinspre Sud-Vest spre Nord-Est va ajunge deasupra Ucrainei.

Cod galben de vijelie

Pentru joi şi vineri, meteorologii anunţă cod galben de grindină şi vijelie. Potrivit estimărilor, vor cădea ploi de scurtă durată însoţite de descărcări electrice. Izolat, vântul va atinge viteze chiar şi de 15-20 de metri pe secundă.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite