FOTO VIDEO De la parade la bătăi. Cum s-a sărbătorit de 9 mai în ţările fostei URSS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Riga, ca şi la Chişinău, încrâncenările au fost însoţite de muzică rusească. La Minsk, Kiev şi Stevastopol militarii au mărşăluit prin centru oraşelor. Georgienii şi armenii, alături de baltici, au început serbările de Ziua Europei.

Letonia

Manifestările de la Riga au fost similare celor de la Chişinău. Etnicii ruşi de aici s-au mobilizat, iar forţele de ordine au fost cu ochii în patru ca aceşti să nu se încaiere cu autohtonii.

Potrivit Ria Novosti, la manifestările din Parcul eliberatorilor oraşului Riga au participat 100.000 de oameni, plus 50.000 de participanţi care au asistat la concertul gratuit al grupei Maşina Vremeni. Polţia estimează numărul participanţilor la 10.000. Alte suste dau circa 20.000 de participanţi. Patru oameni au fost reţinuţi pentru încălcarea ordinii publice.

Oficialităţile nu au participat la serbare, marcând sfârşitul războiului în ajun. Preşedintele Andris Bērziņš a depus jerbe de flori la mormintele unde au fost înmormântaţi ostaşi din ambele tabere. Potrivit preşedintelui leton, 9 mai trebuie să fie ziua reconcilierii.

letonia

Parcul eliberatorilor din Riga/ Foto telegraf.lv

Estonia

La Tallinn, au depus flori la monumentul ostaşului eliberator, cunoscut şi ca soldatul din bronz, diplomaţii ruşi. Cu jerbe de flori au venit aici şi angajaţi misiunilor Azerbaidjanului, Belarusului şi Ucrainei. Ambasada Rusiei a organizat la centrul culturii ruse un concert pentru veterani.

În Estonia, 9 mai a fost zi de lucru, dar cu toate astea a fost serbată Ziua Europei. Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial a fost marcat în ajun. Demnitarii estoni au depus flori la monumentele veteranilor din ambele armate.

„Astăzi ne aducem aminte de zecile de milioane de oameni care şi-au dat viaţa în acest război. Cinstim memoria tuturor victimelor, indiferent pe ce parte a frontului au luptat şi ce uniforme au purtat”, a declarat Urmas Reinsalu, ministrul Apărări.

Georgia

Şeful Guvernului de la Tbilisi Bidzina Ivanişvili, preşedintele Parlamentului David Usupashvili, dar şi ministrul Apărării Irakli Alasania şi alţi oficiali au depus jerbe de flori la mormântul ostaşului necunoscut, marcând astfel victoria asupra fascismului. La eveniment au participat circa o sută de oameni.

georgia

„Această victorie este cel mai important eveniment din întreaga lume. Toate ţările civilizate marchează această zi”, a declarat Ivanişvili, citat de portalul Newsgeorgia.

O parte din manifestări le-a organizat Uniunea concetăţenilor ruşi „Otcizna” (din rus. – patria), organizaţie care a împărţit panglica Sf. Gheorghe şi a mers într-un marş al memoriei. ONG-ul colaborează cu ambasada Rusiei la Tbilisi.

Totodată, în Georgia din data de 7 mai se desfăşoară Săptămâna Europei. În aceste zile sunt organizate diferite manifestări la Tbilisi şi în toate regiunile: expoziţii, întâniri cu studenţii, cuncursuri, chiar şi un maraton sau acţiuni de înverzire a plaiului.

Armenia

Preşedintele Armeniei Serj Sargsyan a felicitat concetăţenii cu ziua victoriei, scrie Ria Novosti. “În lupta împotriva fascismului ostaşii armeni încă o data şi-au demonstrat că suntem un popor care iubeşte liberatatea şi este decis să mai facă fapte eroice”, a spus demnitarul.

Azerbaidjan

La complexul memorial din Baku a participat oficiali şi preşedintele ţării, dar şi diplomaţi, printre care şi reprezentaţii ambasadei Moldovei. La Baku ieri seară Mişcarea europeană din Azerbaidjan a marcat, printr-un flashmob, Ziua Europei.

Belarus

Manifestările au fost conduse de Aleksandr Lukaşenko. În regiunea Palatului Sporturilor, au avut loc concerte cu muzică patriotică sovietică, expoziţia a tehnicii militare, dar şi defilarea mai multor colective artistice. În cinematografe au rulat filme despre război. Acţiunile se vor încheia pe 11 mai cu concertul “Mulţumim pentru voctorie”.

Ucraina

Demnitari de la Kiev au depus de dimineaţă flori la mormântul ostaşului necunoscut. După care au partipat la parada militară din centrul oraşului. Acţiuni de comemorare au avut în majoritatea oraşelor.

kiev

Parada militară de la Kiev/ FOTO Ukrainskaia pravda

Preşedintele Viktor Ianukovici i-a felicitat pe veterani „pentru că au eliberat pământul de contropitori fascişti”. În acelaşi timp, oficialul i-a îndemnat pe urmaşii luptătorilor de ambele maluri să se împace. „Trebuie să căutăm pacea interioară şi liniştea între ucraineni şi urmaşii lor care au fost divizaţi de război”, a spus Ianukovici

În regiunea de Vest a Ucrainei, la Ivano-Frankovsk, naţionaliştii au apărat centrul oraşului de steaguri roşii. Manifestanţi purtau pancarte pe care era scris „Jos cârpele roşii” şi „Niciun seag de-al ocupanţilor”. Autorităţile municipale au interzis folosirea simbolicii sovietice şi au declarat zi de doliu.

kiev

Terciul ostăşesc servit veteranilor/ FOTO Ucrainskaia pravda

Şi la Lvov au fost interzise acţiunile de 9 mai. O decizie în acest sens a fost emisă de instanţă, la solicitarea administraţiei publice locale. Anual aici au loc ciocniri între simpatizanţii partidelor de dreapta şi cele de stânga. Totuşi, unii rusofili au reuşit să depună flori la memorialul ostaşilor sovietici şi să împarte panglica Sf. Gheorghe.

La Ternopol manifetanţii s-au bătut, şase oameni fiind reţinuţi de oamenii legii.

Rusia

Ruşii au marcat 68 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste prin tradiţionala paradă militară în Piaţa Roşie de la Moscova. Ceremonii similare, la o scară mai mică, au avut loc în zeci de oraşe din Federaţia Rusă.

Kazahstan

Preşedintele Nursultan Nazarbaev a depus jerbe de flori la memorialul apărătorilor patriei din Astana şi i-a felicitat pe cetăţeni cu ocazia zilei victoriei. „Cu cât ne îndepărtăm de ziua victoriei cu atât importanţa ei creşte”, a spus Nazarbaev, mulţumindu-le veteranilor pentru fapta lor eroică. După ceremonie, veteranii împreună cu oamenii simpli au sărbătorit în piaţa de lângă memorial. Acţiunile de ziua victoriei se vor încheia pe 11 mai în toate oraşele ţării.

Kîrgîstan

În piaţa victoriei din Bişket a avut loc un miting la care au participat primele presoane în stat, dar şi deputaţi, diplomaţi şi cetăţeni aduşi organizat.

bisket

Manifestările de la Bişket/ Foto ca-news.org

Tadjikistan

Preşedintele de la Duşanbe Emomail Rahmon a participat la ceremonia cu ocazia zilei victoriei asupra fascismului, din parcul victoriei. În ajun el a adresat un mesaj de felicitare în care a remarcat că această faptă eroică este „temelia prieteniei popoarelor şi a luptei lor comune”.

Turkmenistan

Preşedintele statului Gurbangul Berdimuhamedov l-a felicitat pe preşedintele Kîrgîstanului Almazbek Atambaev cu ocazia zilei victoriei în marele război pentru apărarea patriei. „Vă rog să transmiteţi felicitările mele călduroare şi cele mai bune urări de sănătate, fericire şi bunăstrare veteranilor şi întregului popor prietenos al Kîrgîstanului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite