Experţii ruşi, despre posibilitatea ca Putin să aibă soarta lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii se întreabă dacă Putin nu va repeta soarta lui Ceauşescu FOTO: Adevărul
Ruşii se întreabă dacă Putin nu va repeta soarta lui Ceauşescu FOTO: Adevărul

Nivelul popularităţii lui Vladimir Putin a atins un nou record în urma manipulării rezultatelor sondajelor. Experţii ruşi au analizat posibilitatea ca Putin să aibă acelaşi sfârşit cu Nicolae Ceauşescu, care la rândul lui era cotat cu o mare încredere printre români - cel puţin aşa consideră sociologii de la Moscova.

Ultimele rezultate ale Centrului de Sondare Publică din Rusia îi atribuie liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, un nou record al raitingului de popularitate, valoarea acestuia atingând nivelul de 89,9%.

Potrivit sobesednik.ru, opiniile sociologilor şi ale politologilor ruşi sunt puternic împărţite după anunţarea acestor rezultate. Astfel, conducătorul Şcolii de conflictologie de la Moscova, Liubov Ţoi susţine că Centrul de sondare publică utilizează cele mai corecte metode de cercetare, iar rezultatele coincid în totalitate cu tendinţele din ţară. Specialistul este contrazis însă de directorul Centrului de filozofie modernă şi ştiinţe sociale filosofice din cadrul Univeristăţii de Stat din Moscova, Aleksandr Bikbov.

„Primăvara când raitingul era de 86%, rezultatele erau calculate nefiind luat în consideraţie numărul total al respondenţilor, dar doar numărul celor care ştiau pentru cine vor vota la alegeri, dacă ar fi avut loc duminica viitoare. Când presa anunţa triunfător despre un raiting de 86%, cifra reală era de 55%. Situaţia este la fel şi acum. Corespunzător, dacă acum se atestă o creştere de 5%, atunci, putem presupune, că din numărul total al respondenţilor, 57%-60% l-ar fi ales pe Putin. Acest lucru nu ne vorbeşte despre  aprobarea de către populaţie a vectorului politic şi nici nu ne oferă o viziuen clară despre comportamentul electoral”, a precizat expertul. În opinia lui Bikbov, totuşi, când astfel de rezultate manipulate nimeresc în sursele mass-media, propriul caracter senzaţional al acestora provoacă un puternic efect propagandistic. 

În acelaşi timp, Liubov Ţoi se arată convinsă de faptul că ruşii la ora actuală sunt absolut solidari cu politica preşedintelui. „În legătură cu ascensiunea puternică a autorităţii în urma ultimelor rezultate, atât experţii, cât şi bloggerii tot mai des pomenesc despre raitingul liderului român Nicolae Ceauşescu, care a atins nivelul de 99% cu o săptămână înainte de a fi împuşcat”, notează sobesednik.ru. 

Potrivit sursei citate, cei doi experţi au manifestat o poziţie comună privind posibilitatea ca Putin să repete soarta lui Ceauşeascu. „Compararea lui Ceauşescu cu Putin nu este pur şi simplu una corectă”, consideră Liubov Ţoi. 

La rândul său, Aleksandr Bikbov susţine că Nicolae Ceauşescu pe finalul aflării sale la conducere a creat tensiuni prea puternice în societate. „Iar caracterul represiunilor care sunt acum în Rusia este bine direcţionat şi politic. Iar acest tip de represiuni nu afectează majoritatea populaţiei”, a precizat Bikbov. Concluzia experţilor ruşi este că în acest moment Putin nu riscă să aibă aceeaşi soartă cu Nicolae Ceauşescu, să fie răsturnat de o revoltă populară bruscă şi executat de militari.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite