Experţii recomandă modificarea politicilor bugetar-fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii au analizat politicile bugetar-fiscale pentru anul curent
Experţii au analizat politicile bugetar-fiscale pentru anul curent

Unele propuneri privind politicile bugetar-fiscale nu sunt suficient de bine fundamentate, chiar dacă intenţiile şi obiectivele rezultă din problemele existente în lupta cu evaziunea fiscală, consideră expertul economic, Dumitru Budianschi.

Economistul din cadrul „Expert-Grup” Dumitru Budianschi a examinat minuţios propunerile privind politicile bugetar-fiscale din acest an, menţionând că elaborarea acestora a avut loc cu mari întârzieri. Astfel, referitor la impozitul pe autovehicule, Budianschi susţine că iniţiativa este binevenită, însă este necesară informarea proprietarilor care au autovehicule ce nu sunt folosite, pentru că vor fi obligaţi să achite acest impozit şi să fie create facilităţi pentru radierea autovehiculelor.

Prevederi nefundamentate şi care pot genera abuzuri

În acelaşi timp, expertul recomandă excluderea prevederilor privind obligativitatea celor care vor cumpăra imobile sau automobile mai scumpe de 30.000 de euro să îşi justifice veniturile  şi elaborarea unui pachet complex de măsuri pentru impozitarea tuturor persoanelor în mod echitabil. Interdicţia de a părăsi ţara care poate fi aplicată celor care au datorii la stat este considerată de Dumitru Budianschi nejustificată şi reprezintă un abuz.

Potrivit analizei, reevaluarea periodică a bunurilor imobiliare este justificată. În opinia lui Dumitru Budianschi, majorarea cu 15% a impozitului funciar nu acoperă integral inflaţia perioadei 2012-2015. „Acordarea dreptului organelor fiscale pentru calcularea contribuţiilor şi primelor este o modificare firească, care trebuia efectuată cu mult timp înainte”, consideră expertul.

Accize mai mari la ţigări şi mai mici la autoturisme

Referitor la creşterea accizelor, reprezentantul „Expert-Grup” susţine că la ţigări ar trebui să fie mai mari, iar la autoturisme mai mici. De asemenea, expertul spune că nu susţine mecanismul de majorare a accizelor la carburanţi, iar scumpirea accizelor la bere nu este o măsură argumentată şi ar putea duce la creşterea consumuui de băuturi tari.

Menţionăm că politicile bugetar-fiscale vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite