Expert: „Moldovenii ar putea călători fără vize în UE de la sfârşitul anului 2014“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 3 noiembrie, 100.000 de moldoveni au ieşit la un miting pro-european la Chişinău
Pe 3 noiembrie, 100.000 de moldoveni au ieşit la un miting pro-european la Chişinău

După anunţul făcut astăzi de Comisia Europeană, Nicu Popescu, expert în cadrul Institutului pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene cu sediu la Paris, a încercat să răspundă la întrebarea când vor putea călători cetăţenii Republicii Moldova fără vize în ţările Uniunii Europene.

Expertul a ţinut să precizeze că Moldova nu va fi vorba de un acord separat de liberalizare a regimului de vize. Când statele-membre vor lua decizia politică de a ridica vizele pentru moldoveni, la propunerea Comisiei Europene va fi amendat un regulament din 2001.

„În acest regulament, Anexa 1 conţine lista statelor cetăţenii cărora au nevoie de vize pentru a intra în UE, iar în Anexa 2 sunt menţionate statele cetăţenii cărora nu au nevoie de vize pentru UE. Deci, atunci când se ia decizia finală, Moldova pur şi simplu este mutată din Anexa 1 în Anexa 2“, a explicat Nicu Popescu, pe o reţea de socializare.

Dar cât durează aceste proceduri? „De exemplu, Comisia Europeană a recomandat ridicarea vizelor pentru Albania în aprilie 2010, statele-membre au aprobat aceasta decizie în noiembrie şi din 15 decembrie 2010 cetăţenii albanezi puteau călători fără vize în UE. De la constatarea faptului că Albania îndeplinea condiţiile necesare (deşi nu toate la data aceea) până la călătoriile fără vize a durat circa opt luni. Deci în cazul Moldovei, toamna sau sfârşitul anului 2014 ar fi o dată fezabilă“, crede analistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite