Expert-Grup recomandă majorarea vârstei de pensionare a femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expert-Grup recomandă autorităţilor să majoreze vârsta de pensionare a femeilor, de la 57 la 62 de ani. FOTO: Adevarul
Expert-Grup recomandă autorităţilor să majoreze vârsta de pensionare a femeilor, de la 57 la 62 de ani. FOTO: Adevarul

Centrul Analitic Independent Expert-Grup recomandă autorităţilor să majoreze vârsta de pensionare a femeilor, de la 57 la 62 de ani, astfel încât să coincidă cu vârsta de pensionare a bărbaţilor, şi să majoreze şi stagiul necesar de cotizare, de la 30 la 35 de ani.

Recomandările sunt făcute pentru a putea salva sistemul de pensii. Un alt îndemn ţine de indexarea pensiei în baza creşterii preţurilor de consum, care să aibă loc de două ori pe an, şi nu o dată, cum este acum, transmite IPN.

Potrivit unei analize a Centrul Analitic Independent Expert-Grup, situaţia sistemului de pensii din Moldova devine tot mai complicată pe fundalul emigrării în masă a populaţiei cu vârstă aptă de muncă, iar raportul dintre cei angajaţi, care contribuie la formarea pensiilor, şi pensionari este de 1,2:1, comparativ cu  1,3:1 în 2006. Conform practicilor internaţionale, nivelul minim admisibil este de 4 contribuabili la 1 pensionar. Experţii precizează că pensia medie din Moldova nu acoperă minimul de existenţă, iar raportul dintre pensia şi salariul mediu este cel mai mic din regiune.

Pentru a creşte încrederea populaţiei în sistemul de pensii, experţii recomandă eliminarea pensiilor privilegiate pentru foşti funcţionari de guvern, judecători, aleşi locali etc. Pentru majorarea bugetului asigurărilor sociale e nevoie de pedepse mai mari pentru cei care dau şi acceptă salariile „în plic”. O măsură necesară este şi descurajarea utilizării banilor în numerar.

Expert-Grup mai propune dezvoltarea sistemului facultativ de pensii, cu administrarea conturilor de către companii private.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite