Expert, despre problema strugurilor din Moldova: Producătorii trebuie să recolteze produse care sunt solicitate pe piaţă, care pot fi competitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul IDIS „Viitorul” Viorel Chivriga consideră că roada din anul trecut nu a fost o „supraproducţie”, ci o „producţie medie”. În opinia lui, situaţia creată este o problemă gravă şi la aceasta producătorii trebuie să se gândească cu mult înainte, transmite IPN.

 „Producătorii trebuie să recolteze produse care sunt solicitate pe piaţă, care pot fi competitive, iar atunci când există probleme, acestea trebuie gândite foarte temeinic dacă este cazul de a produce”, spune Viorel Chivriga.

Potrivit lui, soiurile moldoveneşti de struguri sunt cele mai ieftine peste hotare, deşi preţul cu care sunt vândute acolo este mai mare decât preţul pe piaţa internă a Moldovei. 

„În sectorul de producere trebuie să existe o schimbare a paradigmei. Da, trebuie să producem pentru vinuri, dar în acelaşi timp trebuie să extindem asortimentul soiurilor de masă, dar trebuie să venim cu soiuri destul de bune. Pe de altă parte, în Moldova nu există o cultură a consumului strugurilor de masă”, spune expertul IDIS „Viitorul”. 

În plus, în opinia sa, statul trebuie să schimbe condiţiile în care acordă suport pentru producătorii agricoli.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite