Elevii din clasele I-IX-a ar putea primi câte 1.000 de lei în prag de an şcolar. Iniţiativa a fost propusă de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzauelevaspateghiozdan

Deputaţii din fracţiunea parlamentară a Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor propun ca pentru pregătirea către noul an şcolar, elevilor din învăţământul obligatoriu, să le fie acordat un sprijin financiar unic în mărime de 1.000 de lei. Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament. Potrivit autorilor, modul de solicitare şi acordare a suportului financiar unic urmează să fie stabilit de către Guvern, transmite IPN.

Potrivit proiectului, suportul financiar unic ar urma să fie acordat la cererea titularului de ajutor material – părinte, tutore, curator – în folosul beneficiarului suportului financiar – elevul înmatriculat în ciclul de învăţământ obligatoriu. Autorii precizează că lista actelor necesare urmează să fie stabilită de Guvern. La fel, executivul urmează să identifice şi banii pentru acordarea suportului material.

Deputaţii BCS fac trimitere la datele Biroului Naţional de Statistică, potrivit căror, minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1994,5 lei lunar, totodată pentru un copil în vârstă de 7-17 ani – minimul de existenţă constituie 2 261,5 lei. „Conform datelor publice, actualmente, proiectul propus, va fi îndreptat spre 136 254 de elevi din întreaga republică, ce va genera cheltuieli considerabile, însă strict necesare. În acest sens, Guvernul va fi împuternicit să identifice şi să prevadă în legea bugetului mijloacele financiare necesare”, se arată în nota informativă a proiectului.

Parlamentarii din BCS au mai înregistrat un proiect de lege care prevede asigurarea alimentaţiei gratuite în şcoli pentru toţi elevii din clasele I-IX-a. Or, actualmente, cu alimentaţie gratuită sunt asiguraţi doar elevii învăţământului primar – clasele I-IV. În opinia comuniştilor şi a socialiştilor, acest fapt reprezintă un tratament inegal faţă de elevi.

„Respectiv, în vederea eliminării tratamentului diferenţiat faptic, se propune reglementarea expresă a acestui drept – asigurarea cu alimentaţie gratuită a elevilor claselor I-IX (nivelul 1 - învăţământul primar şi nivelul 2- învăţământul secundar, ciclul I: învăţământul gimnazial) în lege, în vederea asumării unei obligaţii pozitive a statului pentru realizarea, implicit, a accesului la studii a copiilor”, precizează autorii iniţiativei. Estimările cu privire la cheltuielile pentru implementarea acestor prevederi nu sunt indicate în proiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite