Dorin Drăguţanu susţine că este gata să răspundă în faţa legii. „Aceste bănci sunt bănci-zombie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu, a declarat că lichidarea celor trei bănci nu prevede costuri suplimentare, iar banii populaţiei vor fi în siguranţă.

Declaraţiile au fost făcute după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate care a avut loc astăzi la Reşedinţa de Stat. Potrivit lui Dorin Drăguţanu, BNM a transmis către Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară informaţiile prin care se arăta că băncile trebuiesc lichidate. „Am prezentat şi un plan în acest sens, dar pentru asta este necesar ca unele instituţii să iniţieze câţiva paşi pentru a pregăti această acţiune”, a declarat Dorin Drăguţanu. 

În acelaşi timp, guvernatorul susţine că regretă faptul că nu a fost instituită administrarea specială în ianuarie 2014, însă a fost necesară garantarea creditelor acordate băncilor cu probleme, pentru că un faliment al acestora ar fi atras după sine întreg sistemul bancar. „Noi am cerut garanţiile în ianurie, dar le-am primit în noiembrie. Eu sunt gata să răspund în faţa legii şi nu am nimic de răspuns. Cererea privind demisia mea sunt declaraţii politice”, a menţionat Dorin Drăguţanu. 

Referitor la costurile deciziei privind lichidarea celor trei bănci, Drăguţanu susţine că cele două garanţii în valoare de 14,8 miliarde de lei reprezintă costul maxim posibil, dar  este sigur că vor fi mai mici. „Costuri suplimentare nu vor fi, iar depozitele vor fi absolut în siguranţă. Aceste bănci nu au viitor. Nu sunt viabile din punct de vedere financiar. Băncile acestea sunt nişte bănci-zombie”, a mai spus guvernatorul BNM. 

Menţionăm că expertul Veaceslav Ioniţă a declarat că sunt mai multe riscuri majore legate de lichidarea acestor bănci, cum ar fi ştergerea urmelor privind delapidările şi fraudele de la InvestPrivatBank. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite