Dorin Chirtoacă: „PLDM şi PDM vor cu comuniştii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţiile PLDM şi PDM precum că PL ar pune beţe în roate în cadrul negocierilor pentru crearea coaliţiei majoritare sunt o absurditate, a declarat prim-vicepreşedintele PL, primarul Dorin Chirtoacă, transmite IPN.

„Avem o situaţie artificială, în care se pretinde că PL ar fi pus piciorul în prag, că PL ar împinge PLDM şi PDM spre comunişti, este o absurditate. Mai curând dânşii au înţelegeri cu comuniştii şi caută scuze la nivelul PL pentru a-şi putea justifica pasul urât în a merge şi a forma un guvern cu comuniştii. Noi suntem acum un fel de balaur, care vrea să-i mănânce pe Fât-Frumos şi Ileana Cosânzeana”, a spus liberalul.

Dorin Chirtoacă a mai spus că PL a propus 5-6 variante de formare a unui guvern pro-european, astfel încât participarea părţilor să fie echitabilă. „Ceea ce la Bucureşti este regulă de peste 10 ani, şi anume formarea guvernului potrivit regulii parităţii proporţionale pentru fiecare partid, la noi nu se doreşte să se audă de o asemenea regulă. Apoi s-a ajuns la propuneri de tipul moştenirea ministerelor pe care le-au avut celelalte partide. Noi am propus şi aici 2-3 variante de compromis”, a mai menţionat Dorin Chirtoacă.

Potrivit lui Chirtoacă, PL doreşte o guvernare echitabilă, cu un acord ca în Germania, cu modalităţi echitabile de repartizare a poziţiilor. „Pe noi ne-a cam umplut râia şi, din păcate, doctorii din Republica Moldova nu se mai pot descurca, trebuie de instituit carantină şi aduşi doctori din UE. O justiţie controlată politic este egală cu falimentul oricărei integrări europene. Lucrurile sunt la suprafaţă”, a spus liberalul.

Dorin Chirtoacă a mai spus că, în cadrul unei vizite în România, unde a făcut schimb de păreri cu fostul preşedinte român, Emil Constantinescu, senatorul Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Victor Ponta, aceştia au menţionat că Republica Moldova are nevoie doar de un guvern pro-european. „Ei nici nu i-au în consideraţie, sub nicio formă, ideea unui guvern cu participarea comuniştilor la Chişinău. Din punctul lor de vedere, singurul guvern valabil pentru Republica Moldova este un guvern pro-european, în componenţa PLDM-PDM-PL. Şi familia regală din România, alteţele regale au exprimat acelaşi punct de vedere”, a spus Dorin Chirtoacă.

Ultima rundă de negocieri între liderii celor trei partide a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, pe 17 ianuarie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite