Donaţie americană pentru salvgardarea artefactelor preţioase de muzeu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artefactele vor fi expuse la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei FOTO moldova.usembassy.gov
Artefactele vor fi expuse la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei FOTO moldova.usembassy.gov

Muzeului Naţional de Arheologie şi Istorie al Moldovei  va primi un grant în valoare de 36.400 dolari, din partea Ambasadei Statelor Unite ale Americii, pentru conservarea artefactelor preţioase care datează din timpuri preistorice şi până în secolul XVII.  De asemenea, obiectele urmează să fie expuse la în Sala Tezaurului a Muzeului.

„Suntem foarte bucuroşi că avem posibilitatea să contribuim la salvgardarea istoriei bogate a Republicii Moldova. Este important să înţelegem de unde venim ca popor şi naţiune pentru a determina unde dorim să mergem în viitor“, a spus ambasadorul Statelor Unite ale Americii William H. Moser

Proiectul de conservare va fi administrat de Ana Boldureanu, cercetător ştiinţific coordonator la muzeu. Proiectul urmează să fie realizat până la sfârşitul anului 2014, când Sala Tezaurului va fi deschisă pentru public.

Artefactele includ obiecte confecţionate din diferite materiale: aur, argint, fildeş, piele şi textile.  Ele provin din excavările arheologice de pe teritoriul Moldovei. Obiecte din perioada bizantină şi islamică găsite în morminte şi aşezări, precum şi o colecţie de monede ale Hoardei de Aur turnate pe teritoriul Moldovei, sunt printre obiectele cele mai valoroase.   

Grantul va fi alocat prin intermediul programului „Fondul Ambasadorilor pentru Conservarea  Culturală“, al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Republica Moldova este una din cinci ţări din Europa care au primit finanţe prin intermediul acestui Fond.   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite