Deputaţii PAS se vor adresa la CCM „în vederea elucidării posibilităţii dizolvării Parlamentului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Mihai Popşoi
Deputatul Mihai Popşoi

Deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate Mihai Popşoi susţine că va depune joi, 31 decembrie, o sesizare la Curtea Constituţională în care vor solicita interpretarea Constituţiei, „în vederea elucidării posibilităţii dizolvării Parlamentului prin adoptarea de către forul legislativ a unei hotărâri în acest sens cu o majoritate calificată de două treimi de voturi ale deputaţilor”, transmite IPN.

Într-o postare pe Facebook, Mihai Popşoi susţine că autodizolvarea Parlamentului nu este interzisă de Constituţie şi de vreme ce Parlamentul poate adopta orice acte legislative în afara celor interzise de Constituţie, posibilitatea autodizolvării pare firească. „De asemenea, de vreme ce o majoritate de două treimi poate modifica Constituţia, de ce nu ar putea cu aceeaşi majoritate calificată să decidă dizolvarea Parlamentului?”, se întreabă deputatul.

El mai spune că, în 1997, când Curtea Constituţională a fost chemată să răspundă la o întrebare asemănătoare, aceasta a specificat că o dizolvare a Parlamentului de către deputaţi se poate face dacă parlamentarii demisionează şi supleanţii se dezic de mandat, astfel încât numărul celor rămaşi să fie mai mic de 51. Doar că acum această posibilitate stabilită atunci de Curte nu poate fi aplicată la modul practic, întrucât, pe de o parte, actualul legislativ a fost ales pe sistem mixt, iar, pe de altă parte, legea actuală spune că, chiar dacă demisionează toţi parlamentarii şi supleanţii depun declaraţii de renunţare, mandatele acestora se alocă formaţiunilor politice care rămân în Parlament.

Mihai Popşoi consideră că, în general, filozofia Constituţiei moldoveneşti presupune că dizolvarea Parlamentului intervine atunci când o perioadă de timp nu există o majoritate parlamentară stabilă care să guverneze – fie pentru a vota legi, fie pentru a învesti un Guvern. Iar dacă două treimi de deputaţi spun ca doresc anticipate, apoi e clar că o majoritate parlamentară nu poate fi creată.

„Atunci pentru ce să pierdem timp preţios în incertitudini pentru a ajunge la întrunirea circumstanţelor formale pentru dizolvare? De ce să perpetuăm haosul şi instabilitatea pentru câteva luni, dacă dizolvarea ar putea avea loc imediat printr-un vot de 2/3 al deputaţilor? Dreptul Parlamentului de a se autodizolva este caracteristic pentru zeci de state democratice din lume”. În opinia sa, în eventualitatea în care se va ajunge la un vot pentru autodizolvare, cetăţenii vor putea vedea clar cine doreşte „curăţarea urgentă a Parlamentului de hoţi şi cine a bătut palma cu hoţii, încercând să tragă de timp în aceste vremuri de grea cumpănă pentru ţară”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite