Cu cât se vor scumpi benzina şi motorina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scumpirea este inevitabilă
Scumpirea este inevitabilă

Câteva reţele de benzinării din Republica Moldova vor scumpi în următoarele zile produsele petroliere, în medie 3%. Motivul este deprecierea leului şi scumpirea petrolului

"Se va scumpi. Azi, mâine sau poimâne, nu contează. Nu avem încotro. Companiile mari vând benzina la un preţ angros de 16,90 lei litrul, iar motorina - 16,20 lei. E cu aproape un leu mai scump decât o lună în urmă. Nu avem încotro", ne-a declarat reprezentantul unei mici companii petroliere.

Acesta susţine că la pompă litrul de benzină ar putea ajunge la 18,50-18,60 lei, iar unul de motorină la aproximativ 17,70 lei.

Un alt factor este situaţia tot mai gravă din Ucraina, ca urmare a agresiunii din partea Rusiei, fapt ce a provocat o creştere a preţurilor la petrol la bursele internaţionale.

Ultima majorare de preţ la produse petroliere a avut loc la finele lunii ianuarie când benzina, motorina şi gazul lichefiat s-au scumpit în medie cu 50-60 de bani pentru un litru. Motivul principal al acestei creşteri a fost majorarea cu circa 10% de la 1 ianuarie 2014 a accizelor la carburanţi.

În acelaşi timp dacă calculăm în euro sau dolari, un litru de benzină costă în prezent cu 5-10% mai puţin decât un an în urmă.
Astfel litrul de benzină costă mai puţin de un euro, în timp ce un an în urmă era de 1,1 euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite