Criză de medicamente autohtone compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit experţilor, niciun producător autohton nu fabrică medicamente contra cardiopatiei ischemice Foto: Tudor Iovu
Potrivit experţilor, niciun producător autohton nu fabrică medicamente contra cardiopatiei ischemice Foto: Tudor Iovu

Doar 14 produse farmaceutice fabricate în Moldova au fost incluse în lista celor câteva sute de doctorii compensate în acest an de CNAM.

Din totalul medicamentelor compensate de Compania Naţională de Asigurări în Medicină, numai opt sunt produse în Republica Moldova, ocupând 14 poziţii în lista asiguratorului de stat, în funcţie de gramajul substanţelor active.

Este vorba despre patru doctorii folosite pentru tratamentul bolilor cardiovasculare, două pentru tratamentul aparatului digestiv, una contra epilepsiei şi şapte pentru tratamentul şi profilaxia copiilor cu vârste de până la cinci ani. Şi asta deşi anul trecut majoritatea medicamentelor compensate de CNAM erau de producţie autohtonă.

„S-a întâmplat ca în lista de produse compensate să fie şi câte un singur ofertant pentru o poziţie. Cei care organizează licitaţia trebuie să aibă grijă să fie cât mai mulţi participanţi. Nu exclud că-i vorba şi de favorizarea intereselor unor oameni politici“, spune deputatul Valentina Stratan.

Testaţi în Uniunea Europeană

Deocamdată, singurii trei furnizori autohtoni care apar pe lista CNAM sunt New Tone SRL, Farmaprim SRL şi Farmaco SA. Vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, Ludmila Bumacov, a precizat că producătorii din lista compensaţiilor suportate de CNAM au fost aleşi în funcţie de mai multe criterii ce ţin de standardele de fabricaţie şi distribuţia produselor farmaceutice.

„Medicamentele sunt selectate de comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii. Anul trecut au fost alese preparatele cu cele mai mici preţuri şi multe dintre acestea erau moldoveneşti. Acum se pune accent pe calitate. E important ca producătorii farmaceutici să aibă certificare de buna fabricaţie, să-şi vândă produsele şi în UE, iar preţul să corespundă celui din catalogul agenţiei“, explică Ludmila Bumacov. 

„Pentru ca un producător de doctorii să poată fi inclus în lista propusă de minister în vederea asigurării populaţiei cu medicamente compensate, e necesar să aibă certificate de calitate pentru produsele fabricate. Ne-am orientat după produsele testate în laboratoarele europene“, a completat viceministrul Sănătăţii Octavian Grama.

N-avem medicamente anti-infarct

Experţii afirmă că lista medicamentelor compensate de CNAM nu are rolul de a promova producţia farmaceutică autohtonă.

„Scopul listei medicamentelor compensate este de a asigura necesarul de doctorii pentru cele mai răspândite boli din ţara noastră. 80% din moldoveni suferă de maladii netransmisibile, iar peste 60% - de boli cardiovasculare. Niciun producător autohton nu are produse pentru tratamentul cardiopatiei ischemice“, a precizat Ghenadie Ţurcanu, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate.

Doctoriile autohtone compensate de CNAM

  • Miacardin 200mg – New Tone SRL
  • Hiperpril 5mg / 10 mg / 20mg – New Tone SRL
  • Mesalazol 250 mg / 500 mg – Farmaprim SRL
  • Amoxicilin 250 mg – New Tone SRL
  • Eufilină 150 mg – Farmaco SA
  • Tamepyrin 50mg/ 100mg – Farmaprim SRL
  • Paracetamol 125mg / 150mg / 250mg – Farmaprim SRL
  • Carbamazepin 200mg – New Tone SRL
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite