Creşterea semnificativă a taxelor şi accizelor a permis Serviciului Vamal să adune mai mulţi bani la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primele nouă luni ale acestui an, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a adunat la bugetul de stat venituri  în creştere cu 15% sau cu 1,3 miliarde de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Astfel, în primele trei trimestre ale anului, autorităţile vamale au acumulat şapte miliarde de lei de la colectarea taxei pe valoarea adăugată de la import, cu 13% mai mult decât în perioada similară a anului 2012. Totodată a crescut cu circa 9%, până la 2,1 miliarde de lei şi valoarea accizelor achitate de către agenţii economici. 

Conform datelor statistice încasările vamale din  acest an au crescut practic de două ori în comparaţie cu primele nouă luni ale lui 2009.

Administraţia Serviciului Vamal susţine că rezultatele s-ar datora volumului mai mare a importurilor de mărfuri dar şi aplicării de mecanisme de administrare vamală, care să asigure încasarea deplină a taxelor, promovarea conformării voluntare la plata impozitelor prin analiza de risc şi facilitarea traficului legal de mărfuri.

Experţii atrag atenţia la creşterea semnificativă în ultimii ani a taxelor şi accizelor aplicate la importul de mărfuri, care a şi fost unul din factorii principali pentru acumularea de mai mulţi bani la buget.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite