Ceremonie simbolică de inaugurare a SMURD Moldova, de Ziua Independenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne Dorin Recean a povestit la RFI România că pe 27 august, la Ungheni, va fi inaugurat primul centru SMURD din Republica Moldova, pentru nordul ţării. Din octombrie, urmează să fie funcţional şi centrul de la Chişinău, ce va acoperi 19 raioane din zona de centru.

"Ceremonia simbolică va avea loc la 27 august, la Ungheni, atunci când va fi inaugurat şi gazoductul Iaşi-Ungheni. Deschiderea o vom face la Ungheni, din considerente geografice. La ceremonie vor fi prezenţi premierul român, Victor Ponta şi prim-ministrul moldovean Iurie Leancă. Tot la Ungheni va fi făcută şi donaţia României - cele cinci echipaje SMURD", a afirmat oficialul pentru RFI România.

Ministrul Recean a spus că SMURD este un serviciu complementar Serviciului de Urgenţă din Republica Moldova. „Obiectivul noului serviciu este ca echipajele să ajungă câtrepede la locul accidentului şi să facă maximum posibil pentru a ţine în viaţă victimele. Paramedicul nu substituie medicul. Nici într-un caz nu este vorba de substituirea unui serviciu cu altul sau o concurenţă între serviciul de paramedici şi serviciul de urgenţă. Cel mai important pentru cetăţeanul moldovean este ca intervenţia din momentul apelului şi până în momentul în care cetăţeanul beneficiază de servicii de urgenţă să fie scurtă. Obiectivul nostru este ca un echipaj de salvare a vieţii omeneşti, fie că se numeşte SMURD sau Serviciul de Urgenţă, să ajungă în maxim 15 minute din momentul apelului", a adăugat Dorin Recean.

Şeful de la Interne a mai susţinut că la mijlocul lunii octombrie va fi inaugurat centrul de la Chişinău, pentru 19 raioane din centrul Republicii Moldova. „Până atunci sperăm să avem şi al doilea lot de echipament. Acum, la Bălţi, am început cu un experiment – un dispecerat al Poliţiei, Departamentului situaţiilor excepţionale şi Serviciului de Urgenţă de la Ministerul Sănătăţii. Iată în acest fel, lumea învaţă cum să colaboreze. Foarte important, învaţă cum să ia decizii împreună", a adeclarat ministrul de Interne pentru RFI.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite