Banii din Agricultură, cheltuiţi iraţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul de subvenţii pentru producătorii agricoli nu este unul eficient. Atât regulamentul propriu-zis, de oferire a ajutorului material, cât şi modul de implementare al acestuia prezintă lacune considerabile, arată un raport al Curţii de Conturi, realizat în urma efectuării auditului privind subvenţionarea agriculturii în anul 2013.

Ideea ajutoarelor băneşti nerambursabile, acordate de stat agricultorilor, se bucură de o susţinere importantă atât din partea Guvernului, cât şi din partea donatorilor (Uniunii Europene şi Băncii Mondiale). În acest context, Curtea de Conturi a verificat dacă sistemul de management financiar destinat subvenţionării producătorilor agricoli este unul potrivit şi dacă este în conformitate cu regulile legale ale fondurilor publice, precum şi dacă acesta este direcţionat spre creşterea durabilă a ramurii agricole.

Conform constatărilor Curţii de Conturi, autorităţile responsabile de subvenţionarea producătorilor agricoli (Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură) au realizat, totuşi, un şir de măsuri instituţionale şi au încercat promovarea sistemelor de susţinere a agriculturii.

Ajutor de peste 400 de milioane de lei

Subvenţiile alocate în anul 2013 au depăşit 400 de milioane de lei. Banii au fost repartizaţi pentru plantarea pomilor (4.000 hectare), plantarea a 1,4 mii ha de vii, construcţia şi renovarea serelor şi tunelurilor (72,5 ha), procurarea a 2,8 mii de unităţi de tehnică şi utilaj agricol nou, renovarea tehnologică a 35 ferme zootehnice şi 15 de păsări, procurarea a 3.872 de capete de animale de prăsilă, construcţia şi renovarea a 45 de frigidere, consolidarea şi irigarea terenurilor agricole. În acelaşi timp, banii au fost folosiţi şi pentru compensarea dobânzilor achitate la creditele contractate şi asigurarea riscurilor în agricultură pe o suprafaţă de 25,9 mii ha.

Iurie Hurmuzachi, vicedirectorul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor „Agroinform”, spune că subvenţionările se acordă după un regulament de bază, creat în anul 2010. Spre deosebire de anul trecut, în 2014 procesul a fost unul mai echilibrat. „Am avut dezbateri privind sistemul de subvenţionare şi am ajuns la un acord cu ministerul, obiţinând suma de 560 de milioane de lei pentru susţinerea producţiei agricole. Evident că nu toată lumea este mulţumită de procedura de selecţie a beneficiarilor. Însă numărul acestora a crescut enorm. Dacă în 2010 se acorda ajutor pentru 600 de beneficiari, atunci acum numărul lor a ajuns la 5.000”, a explicat Iurie Hurmuzachi.

Iregularităţile sistemului de subvenţionare

Potrivit concluziilor Curţii de Conturi, autorităţile nu şi-au asumat în mod plenar angajamentele pentru îmbunătăţirea situaţiei în domeniul agriculturii. Deficienţele sistemului de subvenţionare constau în lipsa unei evaluări a impactului lui, neracordarea resurselor alocate cu principiile de cost-eficienţă, aplicarea neuniformă a cadrului normativ, alocarea banilor în lipsa setului complet de documente, absenţa unor criterii clare de eligibilitate etc.

Autorităţile recunosc greşelile

Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), instituţie responsabilă de subvenţionarea agricultorilor, recunoaşte prezenţa lacunelor în acest domeniu. Petru Maleru spune că regulamentul subvenţionărilor este creat anual. Astfel, şedinţele şi dezbaterile de la începutul fiecărui an răpesc din timp, dar şi împiedică adoptarea unor măsuri concrete. „Noi ne-am dori ca regulamentul să fie valabil pentru o perioadă mai mare. Este greu şi pentru agricultori. Ei nu ştiu ce va fi anul viitor, dacă vor avea parte de ajutor sau nu, ceea ce îi nemulţumeşte mult”, explică Petru Maleru.

Un alt aspect ţine de modul de oferire a subvenţiilor - „primul venit, primul servit”. Autorităţile cred că acest model nu este foarte echitabil. „Fondul material este unul limitat. În anul 2013 au fost depuse 4.000 de dosare, iar în acest an - 5.000. Este evident că cele 560 de milioane de lei acordate în 2014 nu au fost de ajuns pentru toţi. Este o altă latură a regulamentului care trebuie schimbată”, a spus Maleru. Directorul AIPA a precizat că deja au avut loc câteva întâlniri cu privire la acordarea subvenţiilor în anul 2015, dar noul regulament va putea fi întocmit numai după formarea viitorului Guvern.

Bani pentru agricultorii care trişează

Potrivit analizei Curţii de Conturi, de subvenţii au beneficiat doar 0,3% din numărul proprietarilor terenurilor agricole, ceea ce denotă că de sprijinul financiar acordat din partea statului beneficiază în special cei ce prelucrează suprafeţe mari de teren agricol. Totodată, auditul a stabilit că printre beneficiari sunt şi întreprinderile de procesare care nu au activităţi de producere, creştere şi cultivare a produselor agricole, dar care în perioada 2011-2013 au obţinut profituri de zeci de milioane de lei.

În 2013 au fost alocate subvenţii în valoare de 462 de milioane de lei. Cu aceşti bani s-au cumpărat 2,8 mii de unităţi de tehnică şi utilaj agricol nou, s-au renovat 35 de ferme zootehnice şi 15 de păsări, au fost cumpărate 3.872 capete de animale de prăsilă şi construite 45 frigidere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite