Banca Naţională a Moldovei îi îndeamnă pe migranţi să trimită bani acasă prin servicii de transferuri internaţionale, şi nu prin microbuze şi autobuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro

Banca Naţională a Moldoveni va colabora cu Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) privind realizarea unor acţiuni comune în domeniul transferurilor internaţionale de bani, semnând astăzi un Memorandum de Înţelegere în acest sens.

„Cooperarea dintre Banca Naţională a Moldovei şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie va contribui la atragerea transferurilor din străinătate în sectorul financiar în vederea unei dezvoltări durabile şi creşteri economice mai intense”,. a declarat guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu pentru IPN.

Guvernatorul BNM a spus că remitenţele deţin o pondere semnificativă în PIB, de aceea BNM încurajează atragerea acestor resurse în sistemul bancar „într-o manieră sigură şi comodă”.

Drăguţanu a remarcat că o bună parte a acestor resurse sunt trimise în Moldova pe canale neformale, prin cunoscuţi şi microbuze. S-a estimat că acestea reprezintă circa 25-35% din remiterile ce vin în ţară prin intermediul băncilor sau companiilor de transfer rapid.

Referindu-se la acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a redirecţiona aceste mijloace, Şeful Misiunii OIM în Moldova, Antonio Polosa a spus că se va lucra pentru a-i determina pe migranţi să renunţe la canalele neformale şi mai puţin sigure de transferare a banilor.

„În acest sens vom organiza o campanie de informare a cetăţenilor moldoveni care muncesc în străinătate. Vom finanţa un număr mare de activităţi în străinătate, menite să sporească nivelul de cultură financiară a muncitorilor migranţi, prin organizarea unor seminare, mese rotunde şi studii. Vom repartiza în rândurile lor diverse broşuri şi pliante”, a relevat şeful Misiunii OIM.

Polosa a subliniat că OIM are relaţii bune cu diaspora moldovenească din mai multe ţări şi va utiliza aceste relaţii.

De asemenea, OIM va facilita dialogul cu autorităţile şi sectorul bancar din ţările europene unde lucrează cetăţenii Republicii Moldova, pentru a crea premisele necesare implementării sistemelor şi serviciilor noi de transferuri internaţionale.

Întrebat cum îi va ajuta OIM pe migranţii ilegali, care nu au contracte de muncă, să transfere remitenţele prin sistemele bancare, Antonio Polosa a spus că OIM nu face diferenţă între migranţii legali şi cei nelegali. „Însă un asemenea aspect nu poate fi neglijat. Lucrăm în prezent cu Poşta Italiei, cu autorităţile poştale ale altor ţări şi cu Poşta Moldovei. La trimiterea banilor prin poştă, informaţia solicitată nu este atât de amplă”, a specificat el.

Ambii oficiali au căzut de acord că informarea migranţilor , precum şi a beneficiarilor de remitenţe ar fi o premisă ca aceste mijloace să fie utilizate de ei în mod profitabil , prin deschiderea depozitelor în bănci sau prin investirea în afaceri mici. În Moldova există şi o experienţă în acest sens – proiectul de educaţie financiară, susţinut de BERD. În cadrul acestuia  au fost oferite consultaţii şi instruire la 20 de mii de persoane cum să-şi gestioneze mai eficient mijloacele financiare. Din ele, 30 la sută au pus banii în depozite la bănci, în care au fost atrase peste 7mln. dolari.

În lunile ianuarie-august 2013, moldovenii de peste hotare au trimis rudelor din Moldova 1 miliard 21 milioane dolari, cu 83 mln dolari mai mult decât în perioada respectivă a anului trecut, creşterea fiind de 8,8%. Remitenţilor le revine 16,4% din veniturile totale ale populaţiei Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite