Aviația moldovenească, afectată de război, va beneficia de un grant de trei milioane de euro

0
Publicat:

Fondul de Solidaritate Voluntară din cadrul Eurocontrol va oferi Rep. Moldova grantul, iar banii vor fi cheltuiți în domeniul aviației, potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Aviația din Republica Moldova va primi un grant de trei milioane de euro. FOTO Simbol
Aviația din Republica Moldova va primi un grant de trei milioane de euro. FOTO Simbol

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat pe pagina sa de Facebook că Republica Moldova va primi grantul, care va fi folosit pentru cheltuielile de personal, instruire sau pregătire operațională. 

,,Știri bune în aviație. Moldova va primi 3 mln de EUR grant din partea Fondului de Solidaritatea Voluntară din cadrul Eurocontrol. Acest fond va fi utilizat pentru a acoperi costurile de personal și de instruire, precum și orice alte cheltuieli necesare pentru a asigura pregătirea operațională și continuitatea proceselor în cadrul furnizorului de servicii de navigație aeriană”, a menționat Andrei Spînu.

Aviația moldovenească, cu venituri mai puține

Banii sunt extrem de necesari și vor salva Întreprinderea de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian Moldatsa, afectată enorm de războiul rus din Ucraina.

,,Războiul Rusiei împotriva Ucraina afectează direct aviația din țara noastră. Veniturile Moldatsa (întreprinderea de stat pentru utilizarea spațiului aerian și deservirea traficului aerian) au scăzut considerabil, cu peste 50%, din cauza închiderii spațiului aerian. Resursele menționate mai sus vor ajuta compania să presteze servicii în continuare”, a punctat oficialul. 

Riscuri asupra avioanelor civile din cauza războiului rus

În data de 10 octombrie, Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a adoptat hotărâri cu privire la scăderea riscurilor asupra avioanelor civile ce efectuează zboruri pe Aeroportul Internațional Chișinău. Deciziile au fost luate în cadrul unei ședințe convocate în regim de urgență, în contextul în care în dimineața zilei respective trei rachete rusești au survolat ilegal spațiul aerian al statului vecin. 

„Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării”au precizat atunci reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău.

În urma acestor incidente, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. 

Reacția primelor persoane în stat, în urma incidentelor cu rachete rusești

Prim-ministrul, Natalia Gavrilița, a declarat că este inacceptabil faptul că trei rachete rusești țintite asupra Ucrainei au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova și ,,este o încălcare a suveranității statului nostru care contravine grav dreptului internațional”.

Iar președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat respectarea limitelor teritoriale ale țării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite