Alexandru Tănase cere sancţionarea unui judecător pentru menţinerea abuzivă în arest a unei persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sancţionarea unui judecător pentru menţinerea abuzivă în arest a unei persoane. Tănase a luat această decizie după ce un avocat ar fi semnalat abuzul respectiv comis de către judecător.

Avocatul a contestat necesitatea menţinerii în arest a persoanei, atenţionând instanţa asupra faptului că riscul eschivării acesteia de la justiţie nu este bazat pe fapte, deoarece acesta este căsătorit, cu doi copii minori la întreţinere, fiind singurul întreţinător al familiei, cu loc permanent de trai şi de lucru şi fără antecedente penale. 

Adiţional, avocatul a atenţionat instanţa asupra faptului că din momentul plasării în arest (3 octombrie 2017) nu au fost întreprinse acţiuni procesuale în privinţa acestuia.

Demersul avocatului a fost susţinut de procurorul de caz, care a solicitat instanţei eliberarea persoanei din arest preventiv, deoarece această măsură şi-a pierdut actualitatea şi nu mai există temeiuri care ar justifica menţinerea persoanei în arest.

Cu toate acestea, judecătorul, fără niciun motiv, a dispus amânarea pronunţării deciziei pentru o altă dată, declarând şedinţa închisă cu menţinerea în arest preventiv a persoanei pentru încă cel puţin următoarele trei zile. 

În demersul său către CSM, Alexandru Tănase atenţionează asupra faptului că astfel de acţiuni încalcă dreptul fundamental la libertate individuală şi siguranţa persoanei, garantat atât de prevederile articolului 25 din Constituţie, cât şi de articolul 5 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. Or, potrivit articolului 25 alin. (6) din Constituţie, eliberarea celui reţinut sau arestat este obligatorie dacă motivele reţinerii sau arestării au dispărut.

Mai mult, tergiversarea examinării cererii habeas corpus, care este una prioritară, fără emiterea unei decizii, privează persoana de posibilitatea contestării acesteia în ordine de recurs, ceea ce o lipseşte de un remediu efectiv, contrar articolelor 20 din Constituţie şi 13 din Convenţia Europeană.

În acest context, Ministrul Justiţiei a atenţionat asupra faptului că, în cazul lipsei remedierii situaţiei la nivel naţional, astfel de cazuri comportă riscul condamnării Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru încălcarea drepturilor fundamentale.

În concluzia demersului său, Alexandru Tănase solicită Consiliului Superior al Magistraturii ca, având în vedere gravitatea extremă a încălcărilor sesizate, să dispună investigarea neîntârziată a faptelor menţionate şi sancţiunarea disciplinară.

De asemenea, Ministrul Justiţiei solicită repetat întreprinderea tuturor măsurilor necesare în vederearidicării gradului de informare a judecătorilor privind aplicarea arestului preventiv şi excluderii cazurilor de detenţie arbitrară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite