Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan face prima vizită în SUA în timpul mandalului lui Joe Biden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Turciei, Tayyip Erdogan, va vizita Statele Unite pe 9 mai, a declarat vineri un oficial turc din domeniul securității. Va fi prima vizită a lui Erdogan la Casa Albă în timpul administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, potrivit Reuters.

Recep Tayyip Erdogan Foto Getty Images
Recep Tayyip Erdogan Foto Getty Images

Vizita la Washington va fi, de altfel, prima pe care Erdogan o va face din 2019, când s-a întâlnit cu președintele de atunci, Donald Trump, cu care are legături personale bune. De la alegerea președintelui Joe Biden, în 2020, Ankara a căutat o altă întâlnire față în față.

Separat, şeful serviciului turc de informaţii MIT, Ibrahim Kalin, se întâlneşte vineri cu membri ai Camerei Reprezentanţilor a SUA în scopul de a discuta despre viitoarea vizită a preşedintelui turc şi despre alte probleme bilaterale, a menţionat oficialul citat.

Legăturile dintre aliații NATO, mult timp tensionate din cauza diferențelor pe o serie de probleme, s-au dezghețat de când Ankara a ratificat în ianuarie candidatura Suediei la NATO, după o întârziere de 20 de luni, care a provocat frustrări la Washington.

Cu toate acestea, tensiunile persistă, inclusiv în ceea ce privește nordul Siriei, unde forțele americane sunt aliate cu militanții kurzi pe care Ankara îi consideră teroriști.

De asemenea, Washingtonul a făcut presiuni asupra Ankarei pentru a face mai mult pentru a opri bunurile care tranzitează spre Rusia și despre care spune că sunt folosite în efortul de război al Moscovei în Ucraina.

În februarie, Recep Tayyip Erdogan a afirmat că punctele de vedere ale Turciei şi SUA sunt convergente în tot mai multe domenii şi a evidenţiat tendinţa pozitivă a relaţiilor dintre Ankara şi Washington, după avansarea contractului de achiziţionare a unor avioane militare americane F-16 de către Turcia.

Guvernul american şi-a dat acordul pe 26 ianuarie pentru această vânzare, în valoare de 23 de miliarde de dolari, la trei zile după ce Ankara a ratificat aderarea Suediei la NATO. Congresul de la Washington bloca anterior tranzacţia din motive politice, legate în principal de tensiunile Turciei cu Grecia şi de situaţia drepturilor omului în Turcia.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite