UPDATE Alegeri istorice în Pakistan. Mai multe atentate soldate cu zeci de victime în oraşele importante. 30% din alegători au votat până la prânz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele 70 000 de birouri de vot vor fi păzite de 600 000 de agenţi şi 
soldaţi, într-un context în care talibanii au promis atacuri   FOTO Reuters
Cele 70 000 de birouri de vot vor fi păzite de 600 000 de agenţi şi soldaţi, într-un context în care talibanii au promis atacuri   FOTO Reuters

În Pakistan au loc, astăzi, alegeri generale, iar ziua a început deja cu violenţe. În oraşul Kirachi au explodat două bombe omorând cel puţin 11 oameni, în timp ce în oraşul Mardan au fost 15 victime. Campania electorală, care s-a încheiat joi, a fost la rândul ei marcată de o serie de atentate comise de talibani care spun că scrutinul că nu este organizat conform normelor islamice.

UPDATE 16.22 Secţiile de votare în scrutinul legislativ din Pakistan s-au închis sâmbătă la ora 18.00 (16.00, ora României), anunţă Comisia electorală.

UPDATE 15.05 Autoritatea electorală din Pakistan a prelungit cu o oră intervalul în care locuitorii pot vota, scrie France Presse.

UPDATE 13.50 France Presse relatează că în Pakistan au avut loc până la prânz cinci atentate, soldate cu 17 morţi.

Participarea la vot părea foarte entuziastă la Islamabad, în Karachi, Lahore şi Peshawar, fiind redusă în provincia Balucistan, afectată frecvent de violenţe, mai notează AFP.

UPDATE 12.38 - Prezenţa la vot la alegerile din Pakistan a fost de 30% până la miezul zilei, dar până la sfârşitul zilei ar putea fi vorba de 60%, anunţă AFP.

UPDATE 10.43 - Jurnalistul Lucy Kafanov raportează alte 15 victime, omorâte într-o explozie în oraşul Mardan.

UPDATE 10.21 - Corespondentul Al Jazeera, Kamal Hyder, a raportat alte două explozii în oraşul Peshawar, care s-au soldat cu cel puţin un mort.

Jurnalistul Lucy Kafanov a raportat, la rândul său, o altă explozie în Karachi, în districtul Oranji de data aceasta. Este cel de-al cincilea atentat din ziua de sâmbătă, până acum.

UPDATE 10.07 - Purtătorul de cuvânt al talibanilor din regiune, Ehsanullah Ehsan, a declarat că atacul din Karachi, care s-a soldat cu cel puţin 11 morţi şi 36 de răniţi, a fost orchestrat de talibani şi a promis că astfel de atacuri vor continua pe tot parcursul zilei în care au loc alegerile din Pakistan, informează "Al Jazeera".

UPDATE 09.36 - BBC raportează că 10 oameni au murit în urma atentatului care îl viza pe candidatul Amanullah Mahsud care se afla la sediul partidului în momentul exploziei. Mahsud a fost rănit, însă nu grav.

UPDATE 09.24 - Premierul pakistanez Mir Hazar Khan a condamnat atentatele din Kirachi. Numărul victimelor nu este încă ştiut cu exactitate, Sky News, spre exemplu, a raportat nouă morţi până acum.


Potrivit unui comandant al insurgenţilor care a solicitat protecţia anonimatului, liderul talibanilor pakistanezi din cadrul TTP, Hakimullah Mehsud, a ordonat atentate sinucigaşe în ziua scrutinului.

Un atentat cu bombă din cartierul Landhi din oraşul Karachi s-a soldat cu cinci morţi şi 21 de răniţi, informează "BBC". Explozia a fost menită pentru un membru al Partidului Naţional Awami, în condiţiile în care talibanii au ameninţat că vor ataca partidele "laice" în ziua alegerilor.

De asemenea, vineri, cu o zi înainte de desfăşurarea alegerilor, cel puţin patru persoane au fost ucise, iar alte aproximativ 15 rănite, într-o explozie într-o piaţă, în zone tribale, au anunţat surse din domeniul serviciilor de securitate, relatează AFP.

Pakistanezii îşi aleg deputaţii

86 de milioane de pakistanezi vor alege 342 de deputaţi pentru Adunarea Naţională dintr-un număr de 4670 de candidaţi. Vor fi desemnaţi şi reprezentanţii a patru adunări provinciale dintre 11 000 de alţi candidaţi.

Cele 70 000 de birouri de vot sunt păzite de 600 000 de agenţi şi soldaţi, într-un context în care talibanii au promis un val de atacuri şi atentate de tip kamikaze. De la începutul campaniei în jur de o sută de persoane şi-au pierdut viaţa în Pakistan, atentatele fiind atribuite miliţiilor islamise.

Acest scrutin este considerat crucial pentru consolidarea democraţiei în Pakistan. Scrutinul are un caracter istoric pentru că permite unui guvern civil să predea şatefeta, după un mandat complet de 5 ani în fruntea statului, unui alt guvern civil, ceea ce nu s-a mai întîmplat în Pakistan din 1947, notează RFI.

Campania a fost suspendată miercuri

Campania a fost suspendată, miercuri, din cauza accidentului suferit de candidatul pentru funcţia de premier, Imran Khan, liderul Mişcării pentru Justiţie (PTI), care s-a remarcat criticând "vechile" partide dinastice "corupte".

Khan a fost rănit la cap şi evacuat de urgenţă, marţi, după ce a căzut de la o tribună. În semn de solidaritate cu el, Liga Musulmană (PML-N), favorita scrutinului, a suspendat acţiunile electorale programate miercuri.

Liderul PML-N Nawaz Sharif, care a fost de două ori prim-ministru, rămâne favoritul scrutinului din Pakistan, deşi Imran Khan beneficiază de o largă susţinere în rândul tinerilor.

Principalele teme ale campaniei au fost legate de economia aflată într-o stare critică, de teribila criza energetică care afectează populaţia, de relaţiile ţării cu “aliatul” american şi de eradicarea corupţiei.

Pakistanul numără 180 de milioane de locuitori dintre care 30 la sută trăiesc într-o dramatică sărăcie.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite