Un miliard de oameni vor muri dacă temperatura creşte cu 2 grade Celsius la nivel global. Ce spun cercetătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona care va fi lovită cel mai puternic de căldura extremă în viitor este câmpia Chinei de nord, se arată într-o cercetare din 2018. FOTO: Shutterstock
Zona care va fi lovită cel mai puternic de căldura extremă în viitor este câmpia Chinei de nord, se arată într-o cercetare din 2018. FOTO: Shutterstock

Un miliard de oameni vor fi afectaţi de căldura extremă dacă temperatura la nivel global va creşte cu două grade celsius din cauza schimbărilor climatice, conform unei cercetări recente a Agenţiei Meteorologice Britanice pentru summit-ul climatic COP26.

Deşi obiectivul COP26 este limitarea încălzirii globale la 1,5 grade, delegaţii spun că încă este mult de lucrat până ce se va ajunge la un consens pentru atingerea acestui obiectiv, potrivit The Guardian. 

Agenţia Meteorologică Britanică îşi bazează cercetarea pe un coeficient care combină valorile de temperatură dar şi de umiditate, ceea ce se numeşte „temperatura de bec umed”.

Când această temperatură depăşeşte 35 de grade Celsius, corpul uman nu se mai poate răci de unul singur prin procese fiziologice precum transpiraţia, iar moartea survine chiar şi la oameni sănătoşi în cel mult şase ore de expunere.

Căldura extremă este cel mai evident rezultat al schimbărilor climatice, iar prezenţa ei în oraşe în ultimele decenii s-a triplat. În vara lui 2020, mai mult de un sfert din populaţia SUA a suferit efectele căldurii extreme, cu simptome precum greaţă sau crampe.

Cel puţin 166.000 de oameni au murit din cauza căldurii, pe tot globul, în ultimii 20 de ani, conform OMS.

Consilierii oficiali din domeniul climei din Marea Britanie au fost avertizat în mod repetat că ţara este „îngrozitor de nepregătită” pentru creşterea temperaturii, mai ales în zonele vulnerabile, cum ar fi spitalele şi şcolile.

 Andy Wiltshire, de la Met Office, a declarat: „Orice impact asupra climei prezintă o viziune înfricoşătoare asupra viitorului. Dar, desigur, schimbările climatice vor cauza şi alte probleme”, a spus Andy Wiltshire, de la Agenţia Meteorologică Britanică.

Ţările tropicale, precum Brazilia, Etiopia şi India sunt cele mai dur lovite de căldura extremă, unele dintre regiunile lor aflându-se în zona de limită a habitabilităţii umane – „hărţile ne arată regiunile lumii unde se estimează că va fi impactul cel mai grav. Totuşi, toate regiunile lumii, inclusiv Europa, vor suferi de pe urma efectelor schimbărilor climatice”.

Cercetătorii avertizează cu privire la nivelul crescut al căldurii şi umidităţii de mai mulţi ani. Un studiu din 2015, de exemplu, arăta că zona Golfului, în Orientul Mijlociu, va trece prin valuri de căldură dincolo de limita care poate fi suportată de oameni dacă încălzirea globală nu este oprită.

Zona care va fi lovită cel mai puternic de căldura extremă în viitor este câmpia Chinei de nord, una dintre regiunile cele mai dens populate şi o importantă sursă de hrană pentru această ţară, se arată într-o cercetare din 2018.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri