Turcia a bombardat forţele speciale americane din Siria. Oficial din Pentagon: „Nu a fost o greşeală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O unitate de trupe speciale a armatei Statelor Unite staţionată în Siria a ajuns sub bombardamentul artileriei Turciei. Potrivit unui oficial al Pentagonului, citat de Newsweek, bombardamentul a fost atât de sever, încât trupele americane au fost la un pas de a riposta. Între timp Casa Albă ameninţă Turcia cu sancţiuni economice.

Brett McGurk, fost trimis special american pentru Coaliţia Globală anti Statul Islamic, spune, într-un mesaj pe Twitter, că armata turcă ştie toate coordonatele precise ale trupelor americane, şi că acest atac "nu a fost o greşeală". Potrivit Newsweek, numărul trupelor americane luate la ţintă de artileria turcă este sub o sută de militari.

„Şiu că suntem aici, le-am transmis poziţia noastră. Nu există nicio ţintă în această zonă. Încearcă să ne alunge de aici. Şi dacă reuşeşte asta şi asediază Kobane, totul e pierdut“, a adăugat un oficial al coaliţiei pentru The Telegraph. 

Pentagonul a confirmat vineri că trupele americane aflate în nordul Siriei "au intrat sub focul artileriei turce" şi a solicitat Ankarei să-şi sisteze toate operaţiunile care ar putea forţă forţele SUA să întreprindă "imediat acţiuni defensive".

"Trupele americane din vecinătatea (localităţii siriene) Kobani au intrat sub foc de artilerie dinspre poziţiile turceşti, în jurul orei locale 21, pe dată de 11 octombrie", a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, care a precizat că "explozia s-a produs la câteva sute de metri de o zonă din afară zonei Mecanismului de Securitate şi într-o zona despre care turcii cunoşteau că aici sunt prezente forţe americane".

Informaţiile prezentate de Pentagon contrazic versiunea comunicată de Ministerul Apărării din Turcia, care a negat că forţele sale ar fi tras asupra trupelor americane din Siria, în schimb, afirmând că artileria turcă a vizat militanţii kurzi aflaţi în apropiere.

Ankara a precizat că au fost luate "toate măsurile de precauţie înainte de deschiderea focului, pentru a preveni orice vătămare a bazei americane". Cu toate acestea, forţele turce "au încetat focul la primirea informaţiilor din partea SUA", au adăugat autorităţile militare din Turcia.

Casa Albă ameninţă Ankara cu sancţiuni economice

The New York Times scrie că administraţia Trump a ameninţat vineri Ankara cu noi sancţiuni ce ar putea schilodi economia Turciei, în răspuns la ofensiva declanşată miercuri. Cotidianul american susţine că preşedintele Trump va semna un ordin executiv ce va permite Trezoreriei să impună noi sancţiuni economice în caz că ofensiva Turciei va viza minorităţi etnice sau religioase. „Putem să stopăm complet economia Turciei dacă va fi nevoie”, a susţinut Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei. 

Casa Albă a avertizat că dacă Turcia va permite luptătorilor Statului Islamic, prizonieri ai luptătorilor kurzi în prezent, să scape atunci Statele Unite vor răspunde în forţă. 

Jurnaliştii americani scriu însă că aceste ameninţări sunt doar „vorbe goale”, ce vizează mai degrabă să anticipeze sancţiunile pe care Congresul SUA le-ar impune şi că administraţia Trump nu a discutat nicio sancţiune posibilă în detaliu.

Turcia a lansat miercuri o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva YPG, miliţie kurdă susţinută de ţările occidentale însă calificate drept „grupare teroristă” de către Ankara.

Această operaţiune a stârnit un val de opoziţie la nivel internaţional. După ce părea că dă undă verde acestei operaţiuni, preşedintele american Donald Trump a ameninţat inclusiv că „va anihila” economia turcă „dacă Ankara va depăşi limitele”.

Vineri, Washingtonul a informat că ministrul american al apărării a „încurajat insistent” Turcia, în timpul unei discuţii telefonice cu omologul său turc, „să-şi întrerupă” operaţiunea în Siria.

La rândul său, UE a criticat vehement ofensiva turcă, iar un ministru francez a afirmat vineri că varianta sancţiunilor este deja „pe masă”.

Turcia afirmă că această operaţiune vizează să stabilească „o zonă de securitate” de 32 de kilometri adâncime, de-a lungul frontierei, pentru a o separa de teritoriile controlate de YPG. „Ne vom continua lupta până când toţi teroriştii vor coborî la sud de cei 32 de kilometri” prevăzuţi de această zonă, a mai spus Erdogan.

Ofensiva Turciei în Siria. „Nu ne abandonăm aliaţii“, spun oficiali americani. „Americanii ne-au vândut“, spun kurzii

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite