Thailanda, pe punctul de a legaliza căsătoria între persoane de același sex. „Sunt încrezător că legea va trece”

0
Publicat:

Parlamentarii thailandezi urmează să voteze legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Dacă proiectul de lege va fi adoptat, Thailanda va deveni a treia ţară din Asia, după Taiwan și Nepal, care va legaliza căsătoria egală, cum mai este numită aceasta.

Căsătorie în Taiwan. Foto arhivă
Căsătorie în Taiwan. Foto arhivă

Marţi, Camera superioară a Senatului din Thailanda  ar putea aproba legea care permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, după care aceasta va merge la regele Maha Vajiralongkorn pentru aprobarea regală.

Noua legislație înlocuieşte termenii „bărbat”, „femeie”, „soț” și „soție” din legile privind căsătoria cu termeni neutri din punct de vedere al genului. De asemenea, aceasta oferă cuplurilor de același sex aceleași drepturi ca și celor heterosexuali în ceea ce privește adopția și moștenirea, potrivit The Guardian.

Prim-ministrul Srettha Thavisin, care și-a manifestat în mod constant sprijinul pentru comunitatea LGBTQ+ și pentru proiectul de lege, a anunţat că își va deschide reședința oficială pentru activiști și susținători pentru a sărbători după vot. Apoi aceştia vor organiza un miting, cu un spectacol de travestiți, în centrul Bangkokului, unde centre comerciale gigantice au arborat steagul curcubeu în semn de susținere încă de la începutul lunii mândriei, în iunie.

Activiștii spun că speră ca primele nunți să poată fi celebrate încă din octombrie.

„Sunt încrezător că legea va trece. Cred că parlamentarii vor înțelege importanța drepturilor egale și a instituției familiei. Acest subiect este prea important pentru a eșua”, a declarat pentru AFP activistul LGBTQ+ Siritata Ninlapruek.

Vă reamintim că Thailanda este recunoacută pentru toleranța sa față de comunitatea LGBTQ+, iar sondajele de opinie din presa naţională arată că majoritatea populaţiei susţine căsătoria între două persoane de acelaşi sex. Deși demersul se bucură de sprijin popular, o mare parte din Thailanda, majoritar budistă, păstrează încă valori tradiționale și conservatoare.

Persoanele LGBTQ+, deși foarte vizibile, spun că încă se confruntă cu bariere și discriminare în viața de zi cu zi şi că votul de marți este punctul culminant al unor ani de campanii și de încercări zădărnicite de a adopta legi privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Următorul pas pe care îl au în vedere activiştii, dacă această lege se va aproba, este să militeze, de asemenea, pentru schimbarea legilor care nu recunosc persoanele transsexuale și non-binare, cărora nu li se permite încă să își schimbe genul pe documentele oficiale de identitate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite