Grecia, prima ţară creştin-ortodoxă care a votat pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex şi dreptul acestor cupluri de a adopta copii

0
Publicat:

Grecia a votat joi, 15 februarie, pentru căsătoria între persoane de acelaşi sex şi dreptul de a adopta copii pentru părinţii de acelaşi sex. Premierul conservator Kyriakos Mitsotakis consideră că aceasta este o reformă majoră a societăţii, „un punct de cotitură pentru drepturile omului”, informează Agerpres.

Grecia a spus "da" căsătoriei între persoane de acelaşi sex, FOTO Twitter/@lesoir
Grecia a spus "da" căsătoriei între persoane de acelaşi sex, FOTO Twitter/@lesoir

După promulgarea acestei legi, Grecia va deveni a 37-a ţară din lume, 17-a ţară din Uniunea Europeană şi prima ţară creştin-ortodoxă care a legalizat adopţia pentru părinţii de acelaşi sex. Aceasta în ciuda faptului că Biserica Ortodoxă s-a opus vehement împotriva acestei legi.

La finalul a două zile de dezbatere uneori aprinse, din cei 254 de deputaţi prezenţi în parlamentul unicameral, 176 au votat pentru, 76 împotrivă şi doi s-au abţinut. În momentul anunţării rezultatului, zeci de persoane, fluturând drapele curcubeu, şi-au manifestat bucuria în faţa Parlamentului din centrul Atenei.

Premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a salutat „un punct de cotitură pentru drepturile omului” într-o „ţară progresistă şi democratică, ataşată cu pasiune de valorile europene”, într-un moment în care Parlamentul European, într-o rezoluţie recentă, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu „ameninţări foarte grave la adresa democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale în Grecia”, în special în ceea ce priveşte declinul libertăţii presei.

„Pentru fiecare cetăţean democrat, astăzi este o zi de bucurie. De mâine va fi înlăturată o barieră”, declarase mai devreme Mitsotakis într-un discurs adresat parlamentarilor.

Adoptarea proiectului de lege era cumva aşteptată în Grecia, datorită sprijinului mai multor partide ale opoziţiei de stânga. Dar Mitsotakis s-a confruntat cu o rebeliune din partea celei mai conservatoare aripi a partidului său, Noua Democraţie (ND), care s-a opus acestei reforme. Reales confortabil anul trecut, el a făcut din căsătoria între persoane de acelaşi sex o măsură emblematică a celui de-al doilea mandat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite