SUA îl amenință pe președintele parlamentului libanez cu sancțiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul pentru aceasta a fost crearea de obstacole în calea alegerii unui nou președinte al republicii.

Imagine din Beirut. Foto: Shutterstock
Imagine din Beirut. Foto: Shutterstock

Președintele parlamentului libanez, Nabih Berri, se află în fruntea listei a 19 politicieni libanezi amenințați de sancțiunile SUA pentru obstrucționarea alegerii unui nou președinte al republicii, a scris joi ziarul Nida Al-Watan . Potrivit acestuia, 19 oficiali vor fi sancționați de Trezoreria SUA dacă șeful republicii nu este ales luna aceasta.

Sancțiunile au fost inițiate de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Afaceri din Orientul Mijlociu, Barbara Leaf. În timpul vizitei sale la Beirut din martie, ea a pus întreaga responsabilitate pentru eșecul alegerii viitorului președinte al Libanului asupra membrilor Camerei Deputaților, condusă de Berry.

Pe 19 ianuarie, deputații parlamentului libanez în timpul votării, care a avut loc pentru a unsprezecea oară, nu au putut alege președintele republicii din cauza diferențelor politice. Cel mai înalt post guvernamental este vacant din 31 octombrie anul trecut, după ce generalul Michel Aoun a părăsit palatul prezidențial Baabda la sfârșitul mandatului său de șase ani.

Primul tur al alegerilor pentru un nou șef al republicii a avut loc pe 29 septembrie, apoi deputații s-au adunat pentru alte zece ședințe, dar câștigătorul nu a fost dezvăluit în timpul votării. Niciunul dintre candidații la președinție nu a reușit să câștige sprijinul a 65 din cei 128 de legislatori necesari alegerii.

Joi, președintele Berry a reiterat că va vota în Parlament „doar după ce va exista un candidat capabil să adune cel mai mare număr de voturi”.

Potrivit structurii confesionale a Libanului, postul de prim-ministru aparține musulmanilor sunniți, președintele parlamentului - musulmanilor șiiți, iar președintele republicii este ales din comunitatea creștină maronită. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite