SUA au avertizat în secret Teheranul despre riscul unui atac terorist înaintea atentatului de pe 3 ianuarie

0
Publicat:

Statele Unite ale Americii (SUA) au avertizat în secret Iranul asupra amenințării unui atac înaintea dublului atentat sinucigaș revendicat de gruparea Stat Islamic la Kerman, pe 3 ianuarie, atac care a făcut circa 90 de morți, a declarat un responsabil american, notează AFP și Reuters, scrie Agerpres.

Steaguri SUA și Iran FOTO: Shutterstock
Steaguri SUA și Iran FOTO: Shutterstock

Înaintea acestui atac, SUA „a furnizat Iranului o avertizare în privat asupra unei ameninţări teroriste în interiorul frontierelor iraniene”, a afirmat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

Nu a fost precizat nici când a fost transmis acest mesaj Iranului, nici pe ce canal de comunicare, nici de către cine.

Dublul atentat sinucigaş a avut loc la Kerman în partea sudică a Iranului în timpul unei ceremonii comemorative de lângă mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene din Orientul Mijlociu, ucis în ianuarie 2020 într-un atac american în Irak.

În total, aproximativ 90 de oameni au murit în atac, printre care femei şi copii, conform autorităţilor iraniene.

Responsabilul american a invocat politica „de lungă durată” a guvernelor americane succesive menită să prevină alte guverne vizate în caz de ameninţare cu atacuri teroriste.

„Noi furnizăm aceste avertismente pentru că nu vrem să vedem vieţi nevinovate curmate în aceste atacuri teroriste”, a evidențiat responsabilul american.

SUA, care are relaţii diplomatice cu Teheranul, acuză Iranul că este un susţinător al terorismul în lume prin intermediul unor grupări apropiate precum Hamasul palestinian, Hezbollahul libanez sau rebelii yemeniţi houthi şi grupări armate pro-Iran din Irak.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite