Statele Unite recunosc rolul principal al Marocului în zona atlantică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coordonatorul Statelor Unite pentru Cooperare Atlantică, Jessica Lapenne, a declarat că Washingtonul intenționează să învețe din experiența de lider a Rabatului.

Rabat, Maroc. Foto: Shutterstock
Rabat, Maroc. Foto: Shutterstock

SUA lucrează cu Marocul pentru a face din Atlantic o zonă de oportunitate, a anunțat, marți, la Rabat, coordonatorul american pentru cooperarea atlantică, Jessica Lapenne.

„Marocul joacă un rol de lider în zona atlantică sub conducerea Majestății Sale Regele Mohammed VI”, a declarat Maghreb Arabe Press, citându-l de reprezentantul SUA. 

Lapenne s-a întâlnit pe 25 aprilie cu ministrul afacerilor externe, al cooperării africane și al marocanilor care locuiesc în străinătate, Nasser Burita.

Suntem în Maroc pentru consultări pentru a învăța din experiența marocană în conducerea Atlanticului”, a subliniat coordonatorul SUA. „Colaborăm cu Marocul pentru a face din Atlantic o zonă de oportunitate și pentru a ne uni ca o comunitate atlantică pentru Atlantic”.

Activarea contactului

Observatorii constată o creștere semnificativă a numărului de vizite ale oficialităților americane în Maroc, în ultima perioadă. De la începutul anului, regatul a fost vizitat de: o delegație a Congresului SUA, care includea membri ai partidelor Democrat și Republican (ianuarie), directorul Biroului Federal de Investigații al SUA Christopher Ray (februarie), o delegație al Senatului Congresului SUA (februarie), președinte al Comitetului șefilor de stat major al forțelor armate americane generalul Mark Milley (martie), director al Serviciului Central de Informații William Burns (aprilie). 

În martie 2023, Burita a purtat discuții la Washington cu secretarul de stat al SUA Anthony Blinken.

În timpul acestor întâlniri, Rabatul și Washingtonul au subliniat invariabil caracterul apropiat al parteneriatului bilateral, dorința reciprocă de a consolida și extinde relația de cooperare.

Marocul a fost primul stat care a recunoscut independența SUA în 1777. Și în 1787, cele două țări au semnat Tratatul de pace și prietenie. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite